duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 martie, 2020

Regimul de sancţiuni aferent taxei pe publicitate pe care Budapesta a impus-o gigantului tech Google nu este compatibil cu dreptul UE, a stabilit marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Motivul – există o diferență de tratament disproporționată și nejustificată, comparativ cu firmele autohtone. Cele din urmă plătesc amenzi mai mici.

Autorităţile maghiare susţin că Google Irlanda nu şi-a îndeplinit obligaţia de a depune o declaraţie fiscală în Ungaria pentru stabilirea obligaţiilor companiei aferente taxei maghiare pe publicitate. Amenzile acordate Google au crescut până la un miliard de forinţi (3,1 milioane de euro), scrie Agerpres.

CJUE a stabilit că acest sistem de amenzi este în realitate aplicat doar plătitorilor de taxe care nu sunt rezidenţi în Ungaria. Entităţile ungare ar putea fi amendate, dar cu sume mai mici.


CJUE a concluzionat că diferenţa de tratament este disproporţionată şi nejustificată, constituind o restricţie la adresa liberei prestări a serviciilor în UE.

Conform deciziei CJUE, „regimul de sancţiuni aferent taxei maghiare pe publicitate nu este compatibil cu dreptul UE. În schimb, acest drept nu se opune obligaţiei de înregistrare căreia îi sunt supuşi prestatorii străini de servicii de publicitate în raport cu această taxă”.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a apreciat că „principiul liberei prestări a serviciilor se opune reglementării maghiare prin care acestor prestatori, care nu s-au conformat obligaţiei de înregistrare, li se aplică, în câteva zile, o serie de amenzi ce pot ajunge la mai multe milioane de euro, fără ca autoritatea competentă, înainte de emiterea deciziei sale prin care stabileşte în mod definitiv cuantumul cumulat al acestor amenzi, să acorde prestatorilor menţionaţi timpul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile, fără să le dea posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile şi fără să examineze ea însăşi gravitatea încălcării”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: