vineri

26 aprilie, 2024

24 mai, 2021

India a raportat peste 8.800 de cazuri noi de contaminare cu mucormicoză sau „ciuperca neagră”, o infecție fungică foarte periculoasă identificată recent la pacienții Covid din spitalele din această țară.

Mucormicoza etse, în gemeral, o infecție rară, cu o rată de mortalitate de 50% și care obligă în unele cazuri la extirparea ochiului infectat, pentru a salva viața paicentului.

În ultimele luni, în contextul crizei generate de pandemie de Covid-19, mucormicoza început să afecteze în India din ce în ce mai mulți pacienți cu noul coronavirus, chiar și după trecerea prin SARS-CoV-2. Doctorii spun că la cazurile post-recuperare Covid-19, mucormicoza se instalează între 12 și 18 zile după vindecare, potrivit BBC, preluată de Digi24.


Regiunile Gujarat și Mahrasthra sunt, în acest moment, cele mai puternic afectate, însă alte 15 state au raportat și ele până la 900 de cazuri.

Mai mulți medici din cele două regiuni au declarat că secțiile speciale deschise pentru tratarea pacienților cu mucormicoză devin rapid pline, iar unii consideră că India ar trebui să declare epidemia de „ciupercă neagră”.

La spitalul Mahraja Yeshwantrao din orașul Indore, numărul de pacienți cu mucormicoză a crescut de la opt în urmă cu o săptămână, la 185 sâmbătă seară, iar peste 80% dintre pacienții infectați au nevoie imediată de intervenție chirurgicală.

„Mucormicoza a devenit chiar mai problematică decât Covid-19. Dacă pacienții nu sunt tratați adecvat și la timp, rata mortalității poate crește până la 94%. Costul tratamentului este mare, iar medicamentele sunt puține”, spune Dr. Pandey de la același spital.


Tratamentul adecvat pentru mucormicoză este amfotericina B, un medicament injectabil intravenos care trebuie administrat în fiecare zi, timp de opt săptămâni. Fiecare injecție costă 48 de dolari.

Conform datelor actuale, majoritatea pacienților care au dezvoltat mucormicoză sunt de sex masculin, au fost tratați cu steroizi și aveau boli cronice, de cele mai multe ori diabet.

Printre simptomele care apar în cazul infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră.

Ce este mucormicoza

Mucormicoza este un infecţie fungică ce provoacă înnegrirea sau decolorarea pielii în jurul nasului, vedere înceţoşată sau dublată, dureri în zona pieptului, dificultăţi respiratorii şi tuse cu sânge.

Boala prezintă o asociere strânsă cu cazurile de diabet şi cu afecţiuni care compromit sistemul imunitar. Experţii au spus că utilizarea excesivă în timpul pandemiei de COVID-19 a unor medicamente care suprimă sistemul imunitar ar putea cauza această creştere rapidă a cazurilor de mucormicoză.

Datele publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite arată că mucormicoza are o rată de mortalitate de 54%, însă aceasta poate să varieze în funcţie de starea de sănătate a pacientului şi de partea corporală afectată de „ciuperca neagră”.

În majoritatea cazurilor, pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată și când și-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluție în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecția să ajungă la creier.

India a depăşit pragul de 300.000 de decese asociate Covid-19, devenind a treia ţară din lume care a atins această cifră, după Statele Unite şi Brazilia. Potrivit Ministerului Sănătăţii din India, numărul total de decese se ridică la 303.720, dintre care 50.000 înregistrate în mai puţin de două săptămâni, iar numărul cumulat de infectări a depăşit 26,7 milioane.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: