fbpx

Chestiunea

Viitorul, citit în opțiunile universitare ale tinerilor: Record de candidați la universitățile de științe aplicate

Facultățile din România sunt în plină desfășurare a admiterii, iar mai multe universități au anunțat un număr record de candidați. La Universitatea București se observă… Mai mult

21.07.2021

Analiză

Finanțarea deficitului bugetar: Cât mai trebuie să împrumute România și de unde. Statul găsește bani tot mai greu

Statul începe să întâmpine dificultăți în finanțarea deficitului bugetar, datoria publică va depăși cât de curând pragul de 50% din PIB, reiese din datele consultate… Mai mult

20.07.2021

Just Business

Radiografia creditării corporate: Comerțul răstoarnă ierarhia creditării – construcțiile și serviciile au profitat cel mai mult de dobânzile mici și de programele guvernamentale

Cele mai mari creșteri ale creditelor au fost înregistrate anul trecut de companiile din construcții și comerț. Au urmat cele din servicii, pe seama telecomunicațiilor… Mai mult

20.07.2021

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

City-ul, amenințat să-și piardă pașaportul UE. Băncile, obligate să-și regândească structura din cauza Brexitului

de Iulian Soare 26.6.2016

the cityIeșirea din Uniune a Marii Britanii riscă să coste City of London miliarde de lire sterline, mii de joburi și chiar pierderea statutului actual în rândul centrelor financiare globale.

Toate acestea au legătură cu “pașaportul UE” existent în domeniu, mecanism care permite instituțiilor financiare stabilite în Marea Britanie – fie că sunt bănci, fonduri de investiții sau companii de asigurări – să vândă servicii pentru clienți din toate cele 27 de state membre.

“Va ucide pașaportul”, a declarat pentru Marketwatch Stuart Alexander, șef executiv al  Gemini Investment Management, companie care folosește acest mecanism.

Va trebui să te întorci la vechea procedură, a explicat acesta, să mergi la Frankfurt și să spui: „Vă rog, domnule Reglementator, puteți să autorizați acest fond pentru activități în țara dumneavoastră?”

Pașaportul a fost folosit de firmele londoneze ca să-și extindă baza de clienți în UE și de firmele europene ca să pătrundă, via Londra, pe piețele financiare inetrnaționale.

În plus, băncile din state terțe l-au folosit și ele, după ce s-au stabilit în Londra.

Ce se va întâmpla acum?

Dacă o firmă din City dorește să continue afacerile în Europa după Brexit, trebuie să ia aprobarea instituțiilor reglementatoare din statele respective.

Pentru asta vor trebui să deschidă o subsidiară în țara aceea și să se supună reglementărilor de acolo.

Abia apoi își vor putea pașaporta serviciile în orice stat din UE, așa cum fac acum din Londra.

pasaportul financiarAmenințarea francezilor

Francois Villeroy de Galhau, membru în CBCE și guvernator al băncii centrale franceze, a avertizat sâmbătă că City-ul londonez riscă să-și piardă pașaportul UE necesar tranzacționării pe piața bancară europeană.

City va pierde acest pașaport a doua zi după ce nu va mai face parte din piața unică de servicii și bunuri, a spus el.

Astfel încât, dacă nu va obține păstrarea acestui statut de membru al pieței unice a UE în timpul negocierilor pentru ieșirea din Uniune, City va pierde automat pașaportul UE după doi ani, ceea ce va duce la transferarea pe continent a mii de joburi din domeniul financiar.

Doar Norvegia are un astfel de statut fără a fi membru UE, dar în virtutea acordurilor care o obligă să aplice toate regulile europene. În cazul Marii Britanii, după referendum, ar fi paradoxal ca aceasta să nu renunțe la regulile europene, spune Francois Villeroy de Galhau.

financial services eu

Un studiu de anul acesta privind urmările Brexit, realizat de grupul de lobby financiar TheCityUk, arăta că s-ar putea pierde până la 100.000 de locuri de muncă în sectorul financiar al țării, în următorii cinci ani.

City a atras numeroase bănci internaționale pentru că de aici ele aveau acces pe piața unică și puteau să-și vândă produsele financiare și serviciile în toată Europa.

Acum, vor fi nevoite să-și regândească structura.

Serviciile financiare reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat procentaj din rândul economiilor avansate, iar pentru preluarea statutului de centru financiar internațional și global luptă acum mai multe capitale, inclusiv Parisul și Dublinul.

Concluzia analizei era că rolul Londrei de centru global al tranzacțiilor valutare va fi diminuat, cel mai mare beneficiar fiind centrul financiar al Germaniei, Frankfurt.

Băncile au început deja acțiunile de mutare a unor operațiuni pe continent, scrie Financial Times, iar costurile sunt uriașe.

Din cele 1.400 de instituţii financiare din City, o treime sunt americane şi o treime sunt elveţiene. Pentru a tranzacționa din UE au nevoie însă de noi licențe și acestea se vor obține în timp. Deocamdată, toți analizează situația pentru a calcula avantajele pe termen lung.

brexit banci

Modul în care s-a produs divorțul, deloc amiabil, cum constata preșeidntele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a scăzut șansele ca Marea Britanie să obțină foarte multe avantaje la partaj.

Stuart Gulliver, șeful executiv al HSBC, a declarat că banca ar putea să mute la Paris 1.000 din cei 5.000 de angajați din Londra.

Jonathan Lewis, șeful Nomura International, care are aproximativ 2.600 de persoane la Londra, a spus că ei vor aștepta să vadă cum se desfășoară lucrurile înainte de a lua o hotărâre atât de importantă.

Și băncile locale, precum Barclays, Royal Bank of Scotland and Lloyds Banking Group, vor trebui să-și întărească prezența în afara Marii Britanii.

Executivii Goldman Sachs au avertizat public, înainte de referendum, care sunt potențialele pericole în caz de Brexit, spunând că-și vor muta altundeva în Europa resursele.

“Este imperativ necesar ca UK să păstreze industria financiară în UK… Nu știu ce ar putea-o înlocui”, declara în ianuarie, la Forumul de la Davos, președintele Goldman Sachs,.

Banca a donat campaniei oficiale pro-UE, “Britain Stronger in Europe”, 500.000 de lire sterline.

Un minister pentru Brexit

O altă mare problemă apărută brusc este cea a tratatelor comerciale.

Marea Britanie are nevoie de sute de funcționari pentru a elabora noile tratate comerciale. Acum are mai puțin de 20 de specialiști în astfel de negocieri (fiindcă toate relațiile comerciale internaționale erau încheiate de Bruxelles).

Se va înființa probabil un minister al comerțului, cu sute de angajați, care să negocieze simultan relațiile cu SUA, India, China, Coreea de Sud etc, scrie presa din insulă.

Guvernul și Parlamentul vor trebui, de asemenea, să lucreze la foc continuu pentru a crea legislația națională în numeroase domenii complexe: servicii financiare, agricultură, sănătate, ocupare etc, pentru acoperirea vidului legislativ apărut odată cu Brexitul.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.6.2016

Un raspuns

  1. Klopo_Tare
    27.6.2016, 7:20 am

    Nu iti dai cu adevarat seama ce inseamna pentru tine un lucru decat atunci cand il pierzi. Englezii isi dau seama abia acum ce inseamna sa fii membru al UE.

Lăsați un comentariu


Stiri

Grupul de atac USS Carl Vinson pleacă în misiune cu noile avioane ”invizibile” F-35C

Razvan Diaconu

Publicația americană Stars and Stripe anunță că portavionul USS Carl Vinson și grupul său de atac au pornit în misiune luni, din San Diego, marcând… Mai mult

Europa

UE trimite avioane și pompieri să ajute Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord în lupta cu incendiile

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări… Mai mult

Europa

Israel acuză doi comandanți ai Gardienilor Revoluţiei din Iran ca responsabili pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street

Iulian Soare

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene se află în spatele atacului efectuat pe 29 iulie asupra petrolierului Mercer… Mai mult

Stiri

Creșterea cifrei de afaceri din comerț, stabilizată la +13% față de anul anterior

Marin Pana

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului în curs pare a se fi stabilizat la circa +13% față de aceeași perioadă din… Mai mult

Stiri

Document / Manipulări genetice la Institutul de Virusologie din Wuhan sub standarde de securitate aplicabile cabinetelor dentare – raport în Congresul SUA

Iulian Soare

Reprezentanții republicani în Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților au dat publicității, luni, un nou raport privind originea coronavirus din care reiese că acesta… Mai mult

Europa

România și Marea Britanie, demers comun la ONU – scrisoare de condamnare a atacului asupra vasului Mercer Street

Razvan Diaconu

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii și ai României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei, statul de pavilion al navei “Mercer… Mai mult

Europa

Companiile de social media au avut venituri de peste 31 mld. dolari în T2 / 2021, peste așteptări – analiză XTB

Vladimir Ionescu

Principalele companii de social media au înregistrat venituri de peste 31 de miliarde de dolari în Trimestrul 2 din 2021, peste așteptările analiștilor. Totuși, majoritatea… Mai mult