Economia ar putea fi afectată puternic nu doar de creșterea prețurilor la energie, ci și de amânarea introducerii certificatului de vaccinare anti-Covid, a avertizat luni liderul PNL, Florin Cîțu. Fără certificat și cu peste 10.000 de persoane infectate pe zi, crește presiunea pe bugetul statului din cauza concediilor medicale și șomajului tehnic ce vor trebui decontate de stat, a explicat fostul premier.
Declarațiile sale reprezintă un nou atac la adresa PSD, partenerul de coaliție ce gestionează epidemia de Covid-19, prin Ministerul Sănătății, și se opune introducerii acestui document.
„Din punctul meu de vedere, era nevoie (de certificatul verde – n.red.). Înțeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni și înțeleg că avem peste 10.000 de cazuri zilnic și că acestea cresc nu reprezintă o problemă acum.
Pentru mine, 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, persoane care au intrat și ele în contact înseamnă alte concedii medicale, înseamnă costuri suplimentare pentru companii și pentru stat.
Dacă acest număr crește, s-ar putea să avem companii întregi care își vor opri activitatea pentru că nu pot funcționa. Reprezintă un cost pentru economie și pentru societate care nu este luat în calcul, pe lângă costul pe care îl avem cu energia.
Sunt foarte curios să văd dacă acesta a fost planul de la început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu. Pentru că nu văd niciun plan care să reducă numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să reducă numărul de persoane vaccinate, doar văd că cumva suntem OK, toată lumea încearcă să ignore această problemă. Eu n-o ignor și spun că există un cost foarte mare pentru economie și ar trebui găsită o soluție.
Susțin certificatul verde, dar dacă nu există în coaliție susținere pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că există alte costuri pentru economie.
Nu vom putea susține la buget costuri suplimentare și pentru concedii medicale și pentru șomaj tehnic dar și pentru facturi la energie”.
Alexandru Rafila și Florin Cîțu, protagoniștii primului conflict din coaliție
Acesta nu este primul schimb de replici pe care și-l adresează Florin Cîțu și Alexandru Rafila, iar dialogul lor dur a dus la primul conflict din coaliție.
În decembrie, Florin Cîțu îi reproșa minsitrului că relaxează restricțiile exact înaintea intrării în al 5-lea val pandemic: „Urmăresc cu atenție și cu îngrijorare, nu știu dacă e un moment să relaxăm măsurile, cu o mie de cazuri pe zi”.
Replica ministrului:
„Nu înțeleg de unde atâta încrâncenare din partea unei persoane care nu a făcut nimic în ce privește campania de vaccinare, a compromis-o prin declarații și ne acuză pe noi că facem un lucru greșit în condițiile în care stabilim un mecanism predictibil, transparent de introducere a unui certificat care să poată fi aplicat în sectorul public și privat, în condițiile în care proiectul de lege depus de PNL se referea strict la personalul medical.
Mi se pare o chestiune mai degrabă cu conotații politice, dorința de a pune în discuție funcționarea acestei coaliții, decât o chestiune care să țină de sănătatea publică.”
Alexandru Rafila: În acest moment nu mai văd urgența certificatului, am intrat în valul 5
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în acest moment, după ce România a intrat deja în valul 5 pandemic, nu mai vede urgenţa certificatului verde Covid-19.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a declarat Alexandru Rafila.
PSD s-a situat în toată epidemia împotriva restricțiilor și a oricărei forme de obligativitate a vaccinării.
Ministrul Sănătății, atacat și de purtătorul de cuvânt al PNL
Atacurile lui Florin Cîțu nu sunt singurale în PNL. Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Stroe, l-a criticat pe Alexandru Rafila cu un discurs asemănător celui al fostului premier:
„Este vorba de o îngrijorare personală pe care o am, când am văzut că cifra se apropie de 10.000. Sunt adeptul introducerii acestui certificat verde al vaccinării, dar dacă văd că e atât de greu de promovat un asemenea document, mă așteptam totuși la unele măsuri clare din partea Ministerului Sănătății și, din păcate, tot ce avem este o pasivitate care îngrijorează foarte, foarte mult oamenii, inclusiv pe mine”.