duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 martie, 2021

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus vineri o plângere penală, la DNA, împotriva celor responsabili de blocarea metroului, printre acuzațiile indicate de acesta numărându-se șantajul și infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.

(Citiți și: „Ministrul Transporturilor a depus la DNA plîngere penală împotriva inițiatorilor grevei ilegale de la Metrou. Alte două anchete, în cercetare la alte autorități”)

UPDATE: Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că nu se intenționează o intervenție în forță împotriva protestatarilor (nu toți sunt angajați ai Metrorex), dar nici nu se poate accepta „ca cineva să îşi bată joc de sute de mii de români”.

„Fac un apel către conducerea sindicatelor de la Metrorex să meargă pe calea dialogului, să discute cu directorul general de la Metrorex, cu conducerea ministerului şi să revină urgent la normalitate, să respecte legea. Nu este permis ca în situaţia pandemică în care ne aflăm astăzi cineva se supără şi blochează o cale de acces şi un mijloc de transport sigur în Bucureşti, aşa cum este metroul. (…) Este inadmisibil acest lucru. Efectele acestei acţiuni spontane ale angajaţilor Metrorex sunt greu de cuantificat în ceea ce priveşte riscurile la care expun cetăţenii din Bucureşti”, a declarat Lucian Bode, la aproximativ opt ore după ce câteva sute de angajați și comercianți au blocat circulația trenurilor de metrou.


UPDATE: „Reprezentanții protestatarilor refuză discuția”, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei, care a încercat să ia legătura cu liderii USLM și cei ai CNSLR-Frăția, confederația la care este afiliat sindicatul de la metrou.

Acesta a mai explicat că sindicaliștii au încălcat mai multe reglementări, printre care:

  • greviștii erau obligați să mențină în funcțiune o treime din capacitatea de transport, întrucât este o companie de interes național
  • regulile corespunzătoare stării de alertă interzic demonstrațiile cu participarea a mai mult de 100 de persoane și fără purtarea măștii, iar înregistrările postate de protestatari pe Facebook demonstrează încălcarea acestor obligații

UPDATE: Mai multe dintre persoanele care protestează la Metrou au fost identificate și sancționate, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian Romanescu, care nu exclude posibilitatea deschiderii unui dosar penal.

”Analizăm toate aspectele, inclusiv zădărnicirea combaterii bolilor”, a mai declarat oficialul.


UPDATE: Furnizorul de electricitate al Metrorex acuză că sindicaliștii greviști de metrou au creat dezechilibre în tot sistemul energetic al Capitalei.

Greva de vineri dimineaţa de la metrou nu a fost anunţată nici furnizorului şi nici distribuitorului de energie din Bucureşti, astfel că întregul sistem energetic al Capitalei se află în dezechilibru, Metrorex fiind un mare consumator, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex.

El a precizat că în mai multe staţii a fost oprită alimentarea cu energie, dar nu de către furnizor, ci de către angajaţi ai metroului.

UPDATE: Acțiunea a fost declanșată de sindicaliști și comercianții din spațiile închiriate de la firma USLM, explică Metrorex într-un comunicat ce prezintă cronologia protestului precipitat declanșat fără respectarea procedurilor: 

În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicaliști și comercianți au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acțiune de ocupare a cailor de metrou.

În cursul dimineții, în jurul orei 3.30 li s-au alăturat o parte dintre angajații Metrorex din tură de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor.

Începând cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerințele lor.

Aceștia au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului. În momentul de față sunt circa 600 de participanți la acest protest.

Trebuie menționat că angajații Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal.

Acțiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică și împiedică desfășurarea în condiții normale a transportului de călători în București.

Metrorex își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziție pentru a opri această ilegalitate

UPDATE: Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat PSD își pierde sinecurile, spune premierul Florin Cîțu, în prima sa reacție referitoare la protestul de la Metrou.

Reacția prim-ministrului, apărută pe Facebook, în care le cere miniștrilor de la Transporturi și Interne să ia măsuri:

Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal.

Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață.

Din punctul meu de vedere, nimeni nu este mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri.

Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode.

****

Știrea inițială:

Circulația metroului în Capitală a fost blocată vineri dimineață, din cauza unui protest al membrilor Sindicatului Liber de la Metrou, care au intrat în tunele și au împiedicat pornirea la timp a trenurilor de pasageri. 

Conform datelor oficiale, între 600.000 și 700.000 de persoane călătoreau cu metroul înainte de pandemie, număr ce a coborât până la aproximativ 400.000.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, acuză USLM că a declanșat greva ca răspuns la decizia Metrorex de a închide spațiile comerciale de la metrou, care se aflau în administrația firmei sindicatelor. „O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii”, a transmis ministrul Transporturilor.

Conducerea Societății de Transport București (STB) a decis scoaterea pe traseu a tuturor autobuzelor disponibile și a chemat la muncă personalul aflat în zile libere, pentru a acoperi a acoperi o parte din problemele rpovocate de grava sindicaliștilor condușți de Ion Rădoi, fost parlamentar PSD.

Ion Rădoi și Sindicatul USLM au mai folosit acțiuni de oprirea neașteptată a circulației metroului pentru a șantaja administrația Metrorex sau guvernanții.

Motivul real al protestului

Firma sindicaliștilor de la Metrou, Sindomet Servcom, a fost somată joi de Metrorex să dezafecteze spațiile comerciale în regim de urgență, până la data de 2 aprilie. Contractul din Metrorex și firma deținută de Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de la înființare de Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, a expirat în 2018.

Spaţiile comerciale ce activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă, precizează un comunicat al companiei Metrorex:

În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021.

Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora.

(Citiți și: „Ministerul Transporturilor atacă afacerile sindicalistului-șef al Metrorex și cere dezafectarea urgentă a spațiilor comerciale de la metrou”)

Declarațiile făcute de ministrul Transporturilor, după oprirea de către sindicaliști a circulației trenurilor de Metrou:

Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.

Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea”, mai consideră ministrul.

Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților. Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.

O firmă, un sindicat, vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră, nu vom da înapoi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: