duminică

21 aprilie, 2024

14 mai, 2022

Circa 40% din salariile personalului bugetar din salariile personalului bugetar din România, nu au fost plătite la timp, dar Ministerul Finanțelor spune că sunt bani și dă vina pe „disfuncționalitățile sistemelor informatice” inclusiv din sistemul bancar, potrivit unui comunicat emis sâmbătă.

Ministerul Finanțelor spune că, „în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncționalitați ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum și în sistemul de plăți interbancare, înregistrându-se întârzieri parțiale la plată”.

„Precizăm că 60% din obligațiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operațiunilor de transfer se vor realiza luni, 16 mai 2022. În toate cazurile este vorba de termene de plată scadente în zilele de 14 și 15 mai a.c.”, mai spune comunicatul citat, în care ministerul își exprimă regretul și promite că va face „toate eforturile pentru ca astfel de disfuncționalități tehnice să nu se mai repete”.


Aproape 90% din bugetul statului se cheltuie pe salariile persobalului bugetar, pe pensi și pe alte capitole de asistență socială.

Cheltuieli rigide, care nu  lasă loc de investiții

Cheltuielile sociale pe 2021, de peste 259 de miliarde de lei, au acoperit peste 56% din cheltuielile bugetare totale.

Și chiar dacă în Trimestrul 1 din 2022, cheltuielile de personal au înregistrat o creștere de doar 2,2%, acestea, pensiile și alte cheltuieli care nu pot fi reduse, acoperă aproape 90% din veniturile statului.

Ceea ce l-a făcut pe guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, să evoce întrebarea cea mai frecventă pe care i-o pun reprezentanții marilor investitori globali:


„Măi, cum puteți să trăiți cu cheltuieli fixe, rigide, de 90% din veniturile bugetare?”. Ce marjă de manevră mai are această țară? Unde se mai poate mișca să mai facă și investiții, să mai facă față și unor șocuri, cum a fost pandemia, când ai 90% pensiile și salariile bugetarilor în total buget” – a spus guvernatorul BNR la prezentarea de joi a Raportului asupra inflației.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: