luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2012

Foto: AGERPRES

Aproximativ 1.000 de persoane au participat, vineri seara, la un miting neautorizat în fața Palatului Cotroceni, unde au scandat lozinci pentru susținerea fondatorului SMURD, Raed Arafat, și au cerut demisia președintelui Traian Băsescu.

Conform unor cifre inițiale, câteva sute de persoane s-au adunat în Piața Universității, vineri, pentru a protesta față de proiectul legii sănătății, propus de Administrația Prezidențială, și pentru a-și exprima susținerea față de doctoral Arafat, care demisionase din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, după ce președintele Traian Băsescu ceruse această măsură.

”Cine pleacă? Ghici ghicitoarea mea! Băsescu pleacă”, scria pe pancarta unui protestatar, făcând aluzie la intervenția preșdintelui Băsescu, de la postul Realitatea TV, când a sugerat că Raed Arafat trebuie să demisioneze din MS, pentru că și-a exprimat public dezacordul față de proiectul legii sănătății.


Purtând în mâini pancarte și drapele – unele decupate în centru, ca la Revoluția din 1989 – manifestanții s-au deplasat apoi spre Palatul Cotroceni, unde, conform estimărilor Jandarmeriei, s-au adunat circa 1.000 de protestatari.

La sediul Președinției, participanții la mitingul neautorizat au cerut ca Traian Băsescu să iasă pentru a sta de vorbă cu ei, însă fără succes, nefiind sigur nici dacă șeful statului se mai afla la Cotroceni în momentul protestului.

Manifestanții, printre care și mulți bărâni, și-au exprimat dezaprobarea nu doar față de proiectul legii sănătății, ci și față de politicile de austeritate aplicate de guvern la inițiativa șefului statului.

”Demisia lui Arafat e picătura care a umplut paharul!”, susținea unul dintre protestatari.


Circa 6 ore a durat manifestația, sub supravegherea jandarmilor și a polițiștilor, iar după miezul nopții, jandarmii au reușit să-i împrăștie pe protestatari, fără măsuri de forță.

Mitingul s-a desfășurat fără incidente majore, doar un singur bărbat a încercat să forțeze cordonul jandarmilor și să se apropie de gardul Cotrocenilor, însă a fost oprit de forțele de ordine.

Câteva zeci de persoane mai rămăsăseră aproape de gardul Palatului Cotroceni și după miezul nopții, mișcări de protest fiind probabile și zilele următoare.

Pe durata mitingului, forțele de ordine i-au filmat pe manifestanți, pentru a-i putea identifica ulterior și pentru a putea aplica amenzi.

În paralel cu protestele de la București, sute de perosane au manifestat vineri la Timișoara și Brașov, potrivit presei locale.

Vineri, înainte de acțiunile de protest de la București, președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul noii legi a sănătății, la o zi după ce la Târgu Mureș și Cluj-Napoca mii de persoane manifestaseră pentru susținerea lui Raed Arafat și a SMURD.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: