22 martie, 2013

Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană au dat un termen limită autorităţilor din Cipru pentru a strânge la buget miliarde de euro, de care are nevoie pentru a semna acordul de împrumut cu creditorii externi, relatează Reuters.

Dacă nu primeşte cele 10 miliarde de euro de la UE-BCE-FMI, sistemul financiar cipriot ar putea intra în colaps şi ar putea ieşi din zona euro.

Guvernul cipriot se pregăteşte pentru ce e mai rău, aşa că a luat măsuri, joi, pentru a se asigura că există un control al capitalului băncilor, astfel încât fondurile să nu părăsească insula, după ce băncile vor fi redeschise săptămâna viitoare marţi.


Parlamentul se reuneşte vineri, pentru a dezbate un nou plan al guvernului de a rezolva situaţia de criză, după ce deputaţii au respins taxa pe depozitele bancare şi au amânat o întâlnire de joi seara, spunând că au nevoie de mai mult timp pentru consultări.

BCE a anunţat că va stopa livrarea de lichidităţi pentru băncile cipriote în 25 martie, dacă nu se ajunge la o înţelegere, iar un oficial UE a declarat că blocul comunitar este gata să scoată din zona euro Ciprul, pentru a nu fi afectată economia întregii zone.

După discuţiile de joi, miniştrii de finanţe din zona euro au cerut Ciprului să propună o altă soluţie.

Guvernul de la Nicosia a încercat să propună, deocamdată, un fond de solidaritate, care ar avea la bază bunurile statului, inclusiv viitoare rezerve de gaze, pentru emiterea unor obligaţiuni de urgenţă.


A mai încercat să impună controlul capitalului băncilor, o măsură nemaîntâlnită de când ţara s-a alăturat blocului comunitar acum 5 ani, precizează sursa citată.

Cozi lungi s-au format la bancomate, joi, pentru că acestea încă funcţionează, iar câteva sute de oameni, mulţi dintre ei angajaţi ai băncilor, au ieşit să protesteze în stradă, în faţa Parlamentului, după ce au apărut zvonuri legate de posibilul faliment al Baăncii Populare Cipriote.

Protestatarii au strigat “Jos mâinile de pe bancă”, iar câţiva dintre ei s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. “Avem copii care studiază în străinătate, iar luna viitoare trebuie să le trimitem bani”, a spus unul dintre demonstranţi. “Vom pierde banii pe care îi aveam şi pe care i-am economisit ani de zile, dacă banca dă faliment”, a spus Stalou Christodoulido printre lacrimi.

Banca Centrală a anunţat, însă, că ia măsuri pentru a menţine în viaţă Banca Populară, iar unii oficiali au declarat că ar putea fi împărţită în două bănci, în funcţie de activele performante şi cele neperformante.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: