vineri

26 aprilie, 2024

5 august, 2020

Acordul UE-Canada a fost semnat în mandatul Comisiei Juncker

Parlamentarii ciprioți au votat vineri împotriva acordului economic UE-Canada, Republica Cipru devenind astfel primul stat membru UE care respinge acordul care este provizoriu în vigoare din 2017, anunță Politico.

Motivele opoziției față de acordul CETA exprimate de parlamentarii ciprioți au fost diverse, începând cu îngrijorări legate de insuficienta protecție a drepturilor de muncă până la nemulțumiri față de modul în care este protejată legal o delicatesă cipriotă: brânza halloumi.

UE a luptat din greu pentru a impune acordul comercial cu Canada, proiectul de document fiind supus aprobării parlamentelor europene înainte de semnare. În 2016, parlamentul regional din Valonia, Belgia, a votat împotriva proiectului, fiind nevoie de intervenția Germaniei ca să rezolve problema.


Acum, acordul trebuie ratificat de aceleași parlamente europene și Bruxelles-ul se teme că decizia Ciprului poate crea un efect de domino.

Parlamentul Republicii Cipru urmează să notifice oficial Consiliul European că eșecul ratificării acordului CETA este ”permanent și definitiv”. Chiar și în această ipoteză, UE încă poate rezolva problema completând, în baza unui acord cu Canada, prevederile CETA astfel încât să adreseze îngrijorările cipriote.

Problema, spune Guillaume Van der Loo, membru al Centrului European pentru Studii Politice, este că această rezolvare ar putea reprezenta un precedent pentru modificări cerute de alte state.

Acordul CETA nu este deocamdată ratificat de toate parlamentele europene. Probleme ar mai putea apărea la discuțiile și voturile din parlamentele Italiei și Țărilor de Jos. Guvernele ambelor state nu au pus în dezbatere acest acord din cauză că nu dețin majoritate în parlament, iar Opoziția respinge aprobarea acordului.


Dacă Ciprul notifică oficial eșecul definitiv al ratificării acordului, Consiliul va trebui să supună aprobării o decizie de suspendare a aplicării provizorii a prevederilor tratatului.

Decizia ar trebui votată cu majoritate calificată (condițiile simultane: 55% dintre statele membre votează pentru – aceasta înseamnă 15 din 27 state, iar propunerea este sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE)

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: