cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Hidroelectrica și Nuclearelectrica, profituri mai mici cu o treime în S1 – cauze

14 august, 2024

Hidroelectrica a raportat un profit net de 2,7 miliarde de lei în primele șase luni ale anului, în scădere cu 32% (1,1 miliarde lei). De asemenea, producția netă de energie electrică a companiei scăzut cu 22%, până la aproape 8,3 TWh, cu o cădere mai accentuată în al doilea trimestru al anului, menționează raportul trimis BVB.

Nuclearelectrica a raportat la BVB un profit net de  843 de milioane de lei, pentru primul semestru, în scădere cu 34% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. La fel ca la Hidroelectrica, această cădere provine în principal din reducerea prețului la energia vândută, precum și a cantității de energie electircă produsă în S1/2024.

Seceta a redus producția de energie hidro

Producția netă de energie electrică a Hidroelectrica a scăzut cu 22%, până la aproape 8,3 TWh, cu o cădere mai accentuată în al doilea trimestru al anului, de 36%, ca urmare a condițiilor meteo.


“Energia produsă și vândută (producția neta) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primul semestru al anului 2024 comparativ cu perioada similara a anului anterior, în perioada ianuarie-iunie 2024 aceasta cantitate fiind de 8.293 GWh. Scăderea a fost cauzată în special de condițiile hidrologice înregistrate în trimestrul al doilea al anului 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (5.585 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 25% fata de perioada similara a anului 2023 (7.491 mc/s)”, arată compania.

Pe lângă producția redusă din cauza condițiilor de hidraulicitate mai puțin favorabile, compania nu a mai beneficiat de un mediu de piață la fel de bun ca anul trecut, pentru că prețurile la energie electrică au scăzut în piețe.

În plus, din al doilea trimestru, mecanismul reglementat de vânzare către furnizori (MACEE) a devenit opțional.

Scăderea prețului SPOT, unul dintre fcatorii ce au diminuat veniturile

“Comparativ cu semestrul I al anului 2023, veniturile aferente tranzacțiilor încheiate pe piața angro în perioada ianuarie-iunie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinați în special de reducerea debitului Dunării, fapt ce a condus la diminuarea cantitativa a energiei livrate în rețele, precum și de scăderea prețului SPOT (cu precădere în perioada februarie-aprilie 2024), coroborat cu modificarea legislației privind tranzacționarea voluntara prin intermediul MACEE începând cu luna aprilie 2024″, se arată în raport.


“Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru primele șase luni ale anului 2024, față de aceeași perioada a anului 2023, dar în ușoară creștere fata de bugetul aprobat. Marja operațională și marja neta ale Grupului au fost diminuate cu 10%, respectiv 8% fata de perioada similara a anului 2023, în principal că urmare a scăderii producției de energie electrica, cantității de energie electrica vândută, precum și a diminuării preturilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât și în piața interconectată europeană)”, arată compania.

Astfel, veniturile înregistrate pe piețele angro în primul semestru al anului 2024 au scăzut cu 38% fata de aceeași perioada din 2023.

Aceasta scădere este consecință mai multor factori:

1. prețul SPOT a scăzut în perioada ianuarie-iunie 2024 comparativ cu aceeași perioada din 2023 (aproximativ 30%)

2. a rămas sub prețul de referință stabilit de lege pentru tranzacțiile prin MACEE în primele patru luni ale anului 2024; (3) în consecință, furnizorii, prin intermediul OPCOM, nu au preluat întreagă cantitate alocată Hidroelectrica la licitația anuala din decembrie 2023 pentru livrare în 2024 prin MACEE.

Prețul mediu angro de vânzare a energiei a fost de 441 lei/MWh pe primul semestru din 2024, cu 13% mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Scădere cu peste o treime a profitului Nuclearelectrica, în S1

Profitul operaţional (EBITDA) al Nuclearelectrica a scăzut cu 27,8% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, la 1,175 miliarde lei, semnificativ influenţat de reducerea cu 43,2% a preţurilor energiei electrice vândute, pentru o cantitate similară de energie electrică vândută.

Veniturile din exploatare s-au diminuat cu 44%, la 2,116 miliarde lei, în principiu din cauza scăderii veniturilor din vânzarea energiei electrice cu 45,5%, determinată de reducerea cu acelaşi procent a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândute în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioada a anului 2023, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similară, se menţionează în raport.

Cantitatea de energie electrică vândută de SNN în primele 6 luni din 2024 pe piaţa concurenţială a scăzut cu 31,7%, reprezentând 40,37 % din total cantitate vândută, iar preţul mediu de vânzare pe această piaţă a fost mai mic cu 62,2%.

Centrala nucleară a livrat în SEN 4,75 TWh, cu 3,3% mai puțin decât acum un an, ca urmare a opririii neprogramate a unei unități și a creșteri perioadei în care a stat oprită altă unitate oprită programat.

Contribuția la fondul de tranziție energetică, de doar 6,5 mil. lei

Cheltuiala cu contribuţia la fondul de tranziţie energetică, pentru primele şase luni din 2024, s-a ridicat la 6,493 milioane lei (1 ianuarie – 30 iunie 2023: 1,461 miliarde lei lei), ca urmare a reducerii preţurilor de vânzare sub nivelul reglementat pentru care se calculează şi se datorează contribuţia.

Cheltuielile din exploatare, mai puţin deprecierea şi amortizarea şi CFTE, au crescut cu 35,3%, totalizând 934,567 milioane lei, creştere determinată în principal de majorarea cheltuielilor cu dezechilibrele pozitive (excedent) la preţuri negative pe piaţă de echilibrare.

Rezultatul financiar a influenţat pozitiv rezultatul net, însă în primul semestru din 2024 s-au înregistrat venituri financiare nete în scădere cu 23,3% faţă de perioada similară a anului anterior, ca urmare a reducerii veniturilor din dobânzi obţinute cu 33%.

Cheltuiala netă cu impozitul pe profit a scăzut cu 29,5% că urmare a diminuării profitului impozabil calculat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 faţă de cel calculat pentru perioada similară precedentă, influenţat şi de impactul cheltuielii şi venitului cu impozitul pe profit amânat recunoscut în perioada.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei..

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: