Bugetul de investiţii al Hidroelectrica programat pentru investițiile din următorii patru ani este de aproape 1,4 miliarde de euro, a declarat directorul general al companiei, Karoly Borbely. Suma va fi folosită pentru retehnologizări, dar și pentru achiziții.
„După cum ştiţi, cea mai mare unitate de producţie a energiei electrice din ţară cu resurse hidro este la Porţile de Fier. Anul acesta am mărit foarte mult investiţiile în toată compania, nu doar la hidrocentrala de la Porţile de Fier. Vara aceasta a fost o perioadă extrem de aglomerată în zona de producţie a energiei electrice mai ales la hidro. Să facem lucrurile de mentenanţă, am dublat bugetele pentru fiecare companie. Obiectivul nostru principal este de a mări durata de viaţă a echipamentelor hidroenergetice şi 1,3-1,4 miliarde euro este bugetul de investiţi al Companiei Hidroelectrica pe următorii patru ani, nu doar pe retehnologizări, modernizări, mentenanţă, ci şi de achiziţii”, a spus Karoly Borbely.
Potrivit reprezentanţilor companiei, Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional.
Compania, esenţială pentru un sector strategic cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi deţine un parc eolian la Crucea cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.
Achiziții pentru diversificarea portofoliului
În raportul privind activitatea companiei în 2023, transmis anul acesta BVB, Hidroelectrica menționează că a continuat activitățile de identificare, analiză și documentare a oportunităților de dezvoltare oferite de piață, în paralel cu implementarea proiectelor deja demarate privind diversificarea portofoliului de capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile (achiziții participații și dezvoltare capacități noi), precum și a portofoliului existent de afaceri, urmărind în permanență păstrarea etichetei de companie 100% verde.
Este menționată și achiziția UCMR Reșița, de mare valoare pentru Hidroelectrica: Un eveniment notabil în activitatea companiei „a fost achiziția UCM Reșița prin transfer de afacere, fapt ce reflectă angajamentul Hidroelectrica față de eficientizare în toate aspectele activității organizaționale. Eficiența operațională UCM Reșița-Hidroserv deschide noi oportunități pentru crearea unei societăți de top, competitivă pe piețele naționale și internaționale. Considerăm că există potențial, credem în creștere sustenabilă și acționăm în acest sens ca o echipă”, se menționează în Raport.
Reamintim, de asemenea, că Hidroelectrica a intrat în domeniul producției de energie eoliană, prin achiziționarea companiei Crucea Wind Farm, reprezentând 4% din capacitatea eoliană totală în România, la nivelul anului 2022. Ulterior, Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat fuziunea prin absorbție a acesteia în Hidroelectrica începând cu data de 31 decembrie 2022.
De asemenea, în 15 martie 2023, Adunarea Generală a Acționarilor Societății a aprobat acordul de asociere între Societate și Abu Dhabi Future Energy Company PJSC Masdar. Scopul acestei asocieri este de a dezvolta, investi, construi și exploata proiecte de energie din surse regenerabile în România, concentrându-se pe proiecte și investiții exclusiv din următoarele categorii de tehnologie: proiecte fotovoltaice pe baza de panouri flotante și proiecte eoliene offshore – fixe și flotante. Asocierea se va materializa într-o societate cu răspundere limitată sau pe acțiuni ce va fi înființată în București, în conformitate cu regulile și reglementările din România, în care fiecare parte va avea o deținere de 50%.
****