11 aprilie, 2013

Germania, Franța, Italia, Spania şi Marea Britanie au căzut de acord asupra unor schimburi automate de date din sistemul bancar, pentru a lupta cu evaziunea fiscală, crescând presiunea asupra Austriei şi Luxemburgului, să renunţe la veto-ul lor asupra unei legi similare în UE, relatează EUObserver.

Într-o scrisoare comună către Comisia Europeană, miniştrii de Finanţe ai celor cinci cele mai mari state din Uniunea Europeană spun că sunt de acord cu un proiect pilot al unor “schimburi automate de informaţii”, menite să lupte cu evaziunea fiscală.

Iniţiativa este deschisă şi altor state membre şi se bazează pe o lege adoptată recent în SUA, care cere cetăţenilor americani să-şi declare conturile bancare deţinute în străinătate şi băncile străine să anunţe autorităţile fiscale americane despre clienţii lor din SUA.


O lege similiară la nivelul UE este împiedicată de Austria şi Luxemburg, ambele doritoare să-şi păstreze secretul bancar în plan intern, pentru clienţii locali şi străini.

Cei cinci miniştrii au cerut tuturor statelor mmbre UE să fie de acord fără întârziere cu acest proict de lege, astfel încât Europa să poată conduce în promovarea sistemului global de schimb de informaţii automat, eliminând locurile în care se pot ascunde cei care nu vor să-şi plătească taxele.

Colapsul sistemului bancar din Cipru, care, ca în cazul Luxemburgului, era mult mai mare decât PIB-ul ţării, precum şi o serie de dezvăluiri legate de modelul bancar offshore, au crescut presiunea asupra Austriei şi Luxemburgului pentru ca aceste state să-şi schimbe poziţia.

Luxemburg a arătat deja “deschidere” faţă de posibilitatea de a discuta despre secretul bancar. Iar marţi, cancelarul austriac Werner Faymann de declarat că ţara sa “este gata pentru negocieri asupra unor schimburi mai extinse de informaţii asupra investitorilor internaţionali”.


Dar a adăugat că secretul bancar va rămâne valabil pentru clienţii interni şi ar fi “absurd” ca o bunicuţă austriacă să fie nevoită să-şi declare economiile pe care le are ministrului austriac de Finanţe.

Comentariile au fost făcute după ce comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta, a spus că este “inacceptabil” ca Austria să refuze să-şi reformeze legile referitoare la secretul bancar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: