26 octombrie, 2011

Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 vor fi constituite în baza şi unui deficit ai mic de 3% din PIB şi a unei prognoze de creştere economică de 2%, cu 1 – 1,5 puncte procentuale sub estimările iniţiale, potrivit discuţiilor care au avut loc miercuri în coaliţia de guvernare.

„Deocamdată, avem o estimare a Comisiei Europene, care este de 2%, şi avem şi estimarea noastră care bate tot pe acolo. Dar să vedem ce spune şi FMI-ul”, a spus liderul Grupului minorităţilor naţonale din Parlament, Varujan Pambuccian, citat de Agerpres.

În privinţa pensiilor indexării pensiilor şi majorării salariilor bugetare, liderii coaliţiie mai aşteaptă analize, sub presiunea UDMR şi UNPR, care nu acceptă ca pensiile şi salariile din sectorul public să nu crească deloc în anul 2012.


„Sunt legi în vigoare, care vor trebui modificate, Legea pensiilor, care e în vigoare. E o problemă deschisă, nu am luat o decizie şi poziţia noastră este clară ca în limita posibilităţilor să dăm o mărire de salariu – putem discuta procentul”, a spus vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely.

El a subliniat, însă, că indiferent de decizia privind salariile bugetarilor şi pensiile, Guvernul va ţine seama de imperativele unui buget sustenabil.

„Poziţia noastră este clară, în sensul în care în momentul de faţă trebuie să analizăm posibilităţile bugetului. Nimeni nu vrea să avem un buget dezechilibrat şi nimeni nu vrea să îndatoreze România mai mult, dar vom vedea care sunt posibilităţile”, a spus Borbely.

Surse politice au declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că singurul capitol bugetar care nu va fi modificat este cel legat de investiţiile publice, pentru care se vor aloca aproape 10 miliarde de euro în anul 2012.


Referitor la pensii şi salarii, surse oficiale au declarat pentru Mediafax că una dintre soluţiile luate în calcul de guvern este îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetare până la jumătatea anului 2012, urmând ca după analizele de la acea dată se se decidă dacă vor mai fi majorate.

„Una dintre variantele luate în calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor să nu includă pentru început, cel puţin până în semestrul II, nicio majorare de salarii şi pensii, urmând ca la sfârşitul lunii iunie 2012 să fie efectuată o nouă analiză a situaţiei economice, pe baza căreia să se decidă dacă pot fi aplicate în lunile rămase astfel de majorări, în funcţie de prognoza de venituri de la acel moment”, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Guvernul va trebui, însă, să ţină seama că Legea responsabilităţii fiscale interzice efectuarea de majorări salariale cu şase luni înainte de alegeri.

Executivul ar putea, astfel, justifica o eventuală derogare de la lege în 2012, an electoral, prin faptul că în cazul bugetarilor nu este vorba de majorări, ci de recuperări de salarii.

Preşedintele Traian Băsescu a dat, luni, asigurări că pensiile şi salariile din sectorul bugetar nu vor mai scădea, însă nu a precizat dacă se vor face creşteri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: