marți

30 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2023

Investițiile vor depăși în bugetul pentru 2024 valoarea alocată lor anul acesta, iar Educația va primi fonduri cu aproape 57% peste cele din 2023, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, marți, la Conferința ”Bugetul și finanțarea României în 2024: La ce să se aștepte economia?”, organizată de CursdeGuvernare.ro.

Bugetul va fi construit pe un PIB estimat de 1.746 de miliarde de lei, o creștere nominală de 9,8%.

”Un buget orientat spre investiții”

Coaliția de guvernare a avut prima întâlnire referitoare la bugetul de anul viitor, s-au stabilit cele cinci principii ale acestuia, iar în unele cazuri, precum bugetul Educației, Sănătății și al cheltuielilor sociale, există deja estimări și chiar s-au făcut simulări, a declarat ministrul Boloș.


Astfel, bugetul orientativ pentru investițiile din 2024 este peste cel alocat în prezent, care se ridică la 110 miliarde de lei, adică 7,2% din PIB.

„În felul acesta, politica investițională pentru 2024 are ca prioritate fondurile europene, PNRR și resursele alocate din bugetul de stat pentru ceea ce înseamnă Programul Anghel Saligny, care în esență, este axat pe infrastructură, mai ales de drumuri, apă, canalizare și racordare la gaz în mediul rural. De aceea, considerăm că este o alocare importantă de resurse din bugetul de stat, mai ales pentru dezvoltarea comunităților rurale”, a explicat Marcel Boloș.

Buget record la Educație – creștere cu 57%

Bugetul pentru Educație a fost deja agreat și va atinge un nivel record, cu aproape 57% mai mare decât cel din 2023, a spus ministrul.

Fondurile, care ar mai putea suferi unele ajustări, acoperă și majorările de salarii acordate cadrelor didactice anul acesta, însă Marcel Boloș dacă el include și majorările promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024.


„Investițiile din PNRR, împreună cu investițiile ce vin din politica de coeziune, plus creșterile salariale acordate deja, încă din luna iulie 2023, fac ca acest buget din 2024 să fie unul extrem de consistent, aproape cu 57% mai mare față de bugetul alocat în acest an”, a explicat ministrul Finanțelor.

Sănătatea, suplimentări bugetare din fonduri europene și naționale

Un buget superior este prevăzut și pentru Sănătate, a mai adăugat Marcel Boloș, un domeniu unde se vor face investiții din PNRR, dar la care se adaugă și alocările din Programul Operațional de Sănătate, de peste 3,6 miliarde de euro.

De asemenea, pentru Casa Națională de Sănătate (CNAS) bugetul va crește cu aproximativ patru miliarde de lei, până la un total de 63 de miliarde de lei.

„Cu ce mai există la Ministerul Sănătății, încă aproximativ 25 de miliarde, discutăm de aproape 90 de miliarde de lei alocarea pentru Sănătate propusă, în momentul de față, pentru anul viitor”, a spus Marcel Boloș.

200 de miliarde de lei, cheltuielile cu pensiile și cu drepturile de asistență socială

„Al cincilea principiu care stă la baza bugetului pentru 2024 este cel al alocărilor pentru drepturile de asistență socială. Aici discutăm de alocările pentru pensii și alocările ce țin de celelalte drepturi cu caracter social acordate populației, unde avem un buget de peste 200 de miliarde de lei care va fi alocat în 2024”, a mai spus ministrul Finanțelor. 

Pensiile din sistemul public vor crește cu 13,8%, de la 1 ianuarie 2024, dar Legea sistemului public de pensii, al cărei proiect a fost pus recent în dezbatere, se va aplica începând cu 1 septembrie 2024, conform declarațiilor premierului Marcel Cuiolacu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, a declarat luni seara că pensiile se vor majora, în momentul intrării în vigoare a viitoarei reglementări, la 1 septembrie, cu 40%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Părințele,
    Roagă-l pe ex.min.Caciu sa-ți scrie bugetul!
    Are experienta la cifre umflate!
    Merci daca publicați!😲😲😲

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Părințele,
    Roagă-l pe ex.min.Caciu sa-ți scrie bugetul!
    Are experienta la cifre umflate!
    Merci daca publicați!😲😲😲

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: