joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2012

România a intrat în recesiune tehnică, potrivit primelor date prelucrate de statistica oficială. Acestea confirmă existența a două trimestre consecutive de diminuare a rezultatelor economice ajustate în termeni reali, condiția teoretică pentru intrarea în recesiune. Cu toate acestea, în pofida condițiilor meteo nefavorabile din luna februarie diminuarea pe primul trimestru din 2012 a fost minimă, de numai 0,1%.

Mai mult, efectul de bază al rezultatului din trimestrul III 2011, după un an agricol de execepție a fost cel care a contat în expresia ușoarei diminuări a PIB din ultimul sfert al lui 2011 (-0,2%), fără de care nu am fi înregistrat două trimestre consecutive de scădere. Din aceste motive, se poate afirma că România a intrat în recesiune tehnică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Adică o ușoară reducere de activitate, urmare a unor condiții conjuncturale și nu ca urmare a unei diminuări structurale de activitate. De altfel, toate evoluțiile în raport cu același trimestru din anul precedent au fost pozitive, ceea ce confirmă păstrarea unui avans economic. Mai degrabă, scăderea ritmului de creștere ar fi cea care să preocupe factorii de decizie, precum și diminuarea estimării de creștere pe 2012 făcută de Comisia Europeană, de la 1,6% la 1,4%.

Deși în contrast cu pesimismul manifestat pentru ansamblul UE, acest nivel de creștere se anunță sub necesarul cerut de sporul de venituri promis populației și de cerințele de echilibrare bugetară și de limitare a deficitului extern. Chiar dacă estimările ulterioare vor modifica acest ușor minus din trimestrul unu în zero sau chiar plus, anulând recesiunea tehnică, aceasta este problema care va rămâne.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: