marți

28 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2016

ciaRusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite nu doar pentru a submina sistemul electoral, ci și pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câștige cursa pentru Casa Albă, potrivit unui raport CIA prezentat de Washigton Post.

Atacurile cibernetice din campanie au vizat nu numai organizații ale partidului Democrat, ci și computere ale Comitetului Național Republican, însă au fost făcute publice doar informații găsite pe serverele democrate, a constatat CIA.

„Serviciile de informații au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat și alții, inclusiv șeful de campanie al lui Hillary Clinton”, scrie publicația americană.


„Oficiali americani i-au descris pe acești indivizi drept actori cunoscuți serviciilor de informații ca fiind participanți la o operațiune la scară largă a guvernului rus de a-i crește popularitatea lui Trump și a diminua șansele lui Clinton.”

Rezultatele anchetei indică în mod clar că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump, mai scrie Washington Post.

„Este rezultatul evaluării serviciilor de informații care arată că țelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales”, a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigației.”Există deja un consens în această privință”.

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruși ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.


Echipa de tranziție a lui Trump a respins rezultatul investigației:

„E vorba despre aceiași oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă”, se arăta într-o declarație a echipei de tranziție.

Conform oficialilor americani citați de New York Times, citată de Agerpres, Comitetul Național Democrat a fost atacat de două unități cibernetice rusești.

Prima, numită Cozy Bear sau APT 29 de către experții americani ar fi petrecut luni în sistemul DNC, dar și în rețelele de calculatoare ale altor instituții guvernamentale și politice. Însă nu a dat publicității niciun document. (APT înseamnă Amenințare Persistentă Avansată și se referă de obicei la un intrus sofisticat sponsorizat de un stat.)

A doua, GRU – unitate controlată cunoscută sub numele de Fancy Bear sau A.P.T. 28 — ar fi creat două entități pe internet, Guccifer 2.0 și DCLeaks, pentru a da publicității documentele democraților. Multe dintre aceste documentele au fost trimise către Wikileaks, care le-a dat publicității pe parcursul mai multor săptămâni înainte de alegerile de la 8 noiembrie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: