cursdeguvernare

marți

3 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Chinezii devin obezi pe măsură ce economia Chinei încetinește: presiuni mărite pe cheltuielile de sănătate

2 septembrie, 2024

Pe măsură ce economia chineză încetinește și se construiesc mai puține șosele și case, populația se reorientează spre alimente mai ieftine și mai puțin sănătoase, mai ales că fabricile de procesare și fermele se automatizează. Fenomenul duce la apariția unei noi poveri fiscale: ponderea persoanelor obeze crește rapid ceea ce pune presiune pe costurile pentru asigurarea sănătății, relatează Reuters.

Stresul la locul de muncă, orele suplimentare și dietele proaste cresc factorii de risc în zonele urbane, în timp ce în zonele rurale, munca în agricultură devine din ce în ce mai puțin solicitantă din punct de vedere fizic, iar asistența medicală precară duce la apariția problemelor medicale legate obezitate, spun medicii și cadrele universitare.

China se confruntă cu o dublă provocare care îi alimentează problema agravării factorilor de risc legate de sănătatea populației: într-o economie în curs de modernizare, susținută de inovații tehnologice, tot mai multe locuri de muncă nu mai presupun efort fizic, în timp ce o încetinire prelungită a economiei îi forțează pe oameni să adopte diete mai ieftine dar și nesănătoase.


Având în vedere că șantierele pentru construirea de locuințe și infrastructură se împuținează, în ultimii ani milioane de muncitori au trecut de la munca în construcții și producție la locuri de muncă în companii de transport în comun sau de curierat.

Într-un mediu deflaționist, consumatorii preferă mese mai ieftine, care pot fi nesănătoase. De asemenea părinții au redus din cursurile de înot sau alte sporturi acordate copiilor. Piața de fast-food din China este de așteptat să atingă 1,8 trilioane de yuani (253,85 miliarde de dolari) în 2025, de la 892 de miliarde de yuani în 2017, potrivit Daxue Consulting.

Obiceiurile de consum se schimbă

„Recesiunile economice duc adesea la schimbări în stilul de viață al oamenilor”, explică Yanzhong Huang, cercetător principal pentru sănătatea globală la Consiliul pentru Relații Externe. „Obișnuințele alimentare pot deveni nesănătoase, iar activitățile sociale se reduc”.

 „Aceste modificări în rutinele zilnice pot contribui la creșterea incidenței obezității în societate și, în consecință, a diabetului”, a spus el, adăugând că se aștepta ca ratele de obezitate să continue „să crească exponențial, împovărând sistemul de sănătate”.


În iulie, Guo Yanhong, un înalt oficial al Comisiei Naționale de Sănătate (NHC), a declarat că persoanele obeze și supraponderale reprezintă „o problemă majoră de sănătate publică”.

Xinhua, agenția oficială de presă a Chinei a relatat în aceeași lună că mai mult de jumătate dintre adulții din țară sunt obezi sau supraponderali, mult peste estimarea de 37% furnizată de Organizația Mondială a Sănătății.

Un studiu realizat de BMC Public Health estimează că costurile cu tratamentele legate de greutatea excesivă sunt de așteptat să crească la 22% din bugetul alocat sănătății, sau 418 miliarde de yuani până în 2030, de la 8% în 2022. Estimarea este însă „conservatoare” și nu a luat în considerare costurile de asistență medicală, se precizează în studiu.

Acest lucru va adăuga o presiune financiară suplimentară pe guvernele locale și așa supraîndatorate și va reduce capacitatea Chinei de a direcționa resursele către zone mai productive pentru a stimula creșterea economică.

Campanii de conștientizare a riscurilor

NHC din China și alte 15 departamente guvernamentale au lansat în acest an, în iulie, eforturi de conștientizare a publicului pentru lupta împotriva obezității. Campania, care va dura trei ani, este construită în jurul a opt sloganuri: „angajament pe tot parcursul vieții, monitorizare continuă, o dietă echilibrată, activitate fizică, somn suficient, ținte rezonabile și acțiune în familie”.

Dispoziții privind îngrijirea sănătății au fost distribuite în școlile primare și gimnaziale în iulie, îndemnând la screening regulat, exerciții fizice zilnice, angajarea de nutriționiști și implementarea obiceiurilor alimentare sănătoase – inclusiv reducerea consumului de sare, grăsimi și zahăr.

OMS definește o persoană supraponderală ca fiind o persoană cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 sau mai mare, în timp ce pragul IMC pentru obezitate este de 30.

Doar 8% dintre chinezi sunt considerați obezi, mai mult decât în Japonia și Coreea de Sud vecine, dar cu mult mai mici decât rata de 42% a Statelor Unite, arată datele OMS.

Acest lucru se datorează în parte pentru că lupta cu kilogrameloe în plus este o problemă relativ nouă în China, care a cunoscut o perioadă de mare foamete încă din anii 1960, când a avut loc revoluția culturală a lui Mao Zedong.

„China a trecut printr-o tranziție epidemiologică în care bolile asociate cu subnutriția s-au schimbat într-o creștere a celor cu diete nesănătoase și stil de viață sedentar”, a declarat Christina Meyer, analist în politici de sănătate la RTI International din Seattle.

Stres și venituri mai reduse

Pe măsură ce consumatorii și lucrătorii se adaptează la schimbările structurale dintr-o economie care se urbanizează rapid în următorul deceniu, mulți chinezi supraponderali ar putea depăși pragul obezității, spun medicii.

„Recesiunea economică din China ar putea duce la o creștere a consumului de alimente de calitate scăzută, cum ar fi fast-food, din cauza scăderii veniturilor”, a declarat Jun Sung Kim, economist la Universitatea Sungkyunkwan din Coreea de Sud. „Acest lucru, la rândul său, poate contribui la obezitate”.

Proaspătul impuls al Chinei de a crește ratele de urbanizare este o preocupare deosebită în lumina culturii sale „996” care presupune lucrul în ture de 12 ore, șase zile pe săptămână.

Pui Kie Su, medic generalist la Spitalul Raffles din Beijing, spune că unii pacienți declaraă că mănâncă pentru a „scăpa de stresul” de la locul de muncă.

Crește rapid obezitatea în rândul copiilor

Proporția băieților obezi din China a crescut la 15,2% în 2022 de la 1,3% în 1990, fiind mai mică de cea a Statelor Unite (22%), dar mai mare decât cea a Japoniei (6%), a Marii Britanii și Canadei (12%) și a Indiei, cu 4%. Obezitatea la fete a crescut la 7,7% în 2022 de la 0,6% în 1990.

Mulți elevi cumpără snacksuri la școală sau în drum spre casă, care sunt de obicei bogate în sare, zahăr și ulei, spune Li Duo, profesor șef de nutriție la Universitatea Qingdao.

Li a adăugat că guvernul ar trebui „să comunice în continuare” cu companiile alimentare, școlile, comunitățile și comercianții cu amănuntul despre riscurile obezității cauzate de mâncarea nesănătoase sau de băuturile cu zahăr în exces.

„China ar trebui să interzică vânzarea de mâncare nesănătoasă și băuturi dulci în școli și nu ar trebui să existe magazine care să vândă junk food la o anumită distanță în jurul școlilor.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: