cursdeguvernare

marți

3 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Proteste în China – probleme economice și criza pieței imobiliare

29 august, 2024

În toată China numărul protestelor crește, pe măsură ce țara se confruntă cu o răcire rapidă a economiei, inclusiv o criză a pieței imobiliare.

Cazurile de disidență au crescut cu 18%, în al doilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, determinate în cea mai mare parte de condițiile de muncă și salarii și scăderea pieții imobiliare care-i afectează puternic pe proprietarii de locuințe, conform China Dissent Monitor, un proiect al grupului de advocacy Freedom House din SUA.

Nemulțumirile legate de mersul economiei chineze sunt în creștere însă guvernul se abține să adopte măsuri mai agresive de stimulare a economiei, relatează Bloomberg.


Majoritatea acestor proteste sunt legate de probleme economice, nemulțumirile legate de condițiile de muncă reprezentând 44%, iar nemulțumirea proprietarilor de locuințe, 21%.

Creșterea protestelor reflectă provocările economice mai mari cu care se confruntă Partidul Comunist Chinez. Cetăţenii chinezi sunt nemulțumiți de încetinirea creşterii economice, iar încrederea scade pe măsură ce creșterea continuă de patru decenii a nivelului de trai s-a oprit de mai multe luni.

Problemele care au frânat economia Chinei sunt criza imobiliară, tensiunile în creștere cu SUA, intervențiile statului în sectorul privat și blocajele din timpul pandemiei de Covid. Până în prezent, eforturile guvernului de la Beijing de a stimula economia nu au dat rezultate concrete, avansul economiei fiind sub așteptări.

Datele de la Freedom House acoperă peste 370 de orașe la nivel provincial. Aceasta arată că criza imobiliară rămâne un factor important de nemulțumire, protestele legate de căderea pieței imobiliare crescând cu 10% în ultimul an.


Protestele împotriva marile companii imobiliare, precum Country Garden Holdings Co. și China Evergrande Group, au fost printre cele mai frecvent înregistrate.

 „În ultimele decenii, Partidul Comunist a cerut, în esență, ca cetățenii să se supună autoritarismului său ca partid unic conducător, un compromis pentru prosperitatea economică pe care a sigurat-o”, a declarat pentru Bloomberg, Kevin Slaten, care conduce proiectul China Dissent Monitor. „Deoarece ramificațiile încetinirii creșterii economice afectează mai mulți cetățeni, aceasta ar putea șterge acest compromis”, a adăugat el.

Totuși, este puțin probabil ca astfel de tulburări să sperie regimul, mai ales că demonstrațiile sunt adesea mici și izolate în orașe de provincie, manifestanții rareori protestând împotriva partidului comunist și lidelilor săi.

Deși protestele de stradă sunt adesea mici, izolate și suprimate rapid, tulburările tot mai mari semnalează că obiectivele strategice pe termen lung ale guvernului pot fi puse în pericol dacă îngrijorările economice pe termen scurt continuă să domine sentimentul public.

„Mai multe proteste înseamnă că politicile guvernului central nu pot fi puse în aplicare în mod eficient”, a spus Liqian Ren, director al Modern Alpha la WisdomTree Inc., o firmă de administrare a activelor din New York. „Obiectivele sale strategice pe termen lung nu pot fi atinse atunci când nevoile pe termen scurt sunt prezente în mintea oamenilor.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: