sâmbătă

20 aprilie, 2024

8 martie, 2021

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care continuă să afecteze economia globală, transmite BBC.

China a fost singura ţară din rândul marilor economii care a reuşit să înregistreze un avans al PIB-ului în 2020, de 2,3%, după o contracţie record de 6,8% în primul trimestru al anului. Rezultatul este cel mai slab din 1976.

În 2021, „China va continua să se confrunte cu multe riscuri şi provocări de dezvoltare”, a declarat premierul Li Keqiang în discursul de deschidere a sesiunii anuale a parlamentului.


„Fundamentele economice care vor sprijini creşterea pe termen lung rămân neschimbate”, i-a asigurat premierul pe cei aproximativ 3.000 de deputaţi care, în majoritatea lor, purtau măşti albastre de protecţie.

Ţinta pare modestă având în vedere că FMI se aşteaptă la o creştere de 8,1% a economiei chineze în acest an.

Prima ţară afectată de noul coronavirus care a paralizat economia, China a renunţat în 2020 la stabilirea unui obiectiv anual de creştere, o decizie până acum extrem de rară în istoria recentă a ţării asiatice.

Pentru a susţine economia aflată în dificultate, deficitul a atins anul trecut 3,6% din PIB. Acest procent ar urma să fie redus la aproximativ 3,2% în 2021, a afirmat premierul chinez.


Totodată, Beijingul şi-a stabilit obiectivul de a crea aproximativ 11 milioane de locuri de muncă în 2021. O cifră superioară celei de anul trecut (9 milioane), dar identică cu cea din 2019.

China vizează, de asemenea, o rată a şomajului de 5,5%, după un 5,6% anul trecut şi un maxim istoric de 6,2% în februarie 2020, la apogeul epidemiei.

Rata şomajului nu exprimă o imagine completă a condiţiilor economice. În China, şomajul este calculat doar pentru zona urbană, fără a-i lua în considerare pe cei aproape 300 de milioane de lucrători migranţi provenind din zona rurală, dintre care mulţi şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: