Discuțiile de pace dintre oficialii ruși și ucraineni, purtate cu intermitență în ultimele 30 de zile, nu au adus încă rezultate. Nimic care să indice oprirea războiului din Ucraina, sau măcar oprirea bombardamentelor.
Problema este că în niciuna din negocieri și în niciun moment al acestora bombardamentele rusești nu s-au oprit măcar pe perioada discuțiilor face to face.
Mariupol, de exemplu, este distrus aproape în totalitate. Imagini filmate cu drona, mai jos:
Lipsa de progres în negociere cauzată exclusiv de Rusia, care transmite permanent mesaje contradictorii despre rezultatele și conținutul discuțiilor. Este o atitudine care arată că Rusia de fapt trage de timp.
Senzația este întărită de faptul că în teren atacurile Rusiei au continuat chiar și în timpul acestor așa-numite negocieri de pace, deci comandanții militari ai Rusiei nu așteaptă semnalele politice pentru oprirea războiului.
Delegațiile celor două țări au demarat negocierile pentru a pune capăt războiului chiar din a cincea zi de la intrarea forțelor ruse în Ucraina, pe 28 februarie 2022.
O nouă rundă de discuții, de această dată în format virtual, este organizată vineri, potrivit oficialilor ucraineni.
În ciuda angajamentelor de a reduce operațiunile militare din nordul țării, bombele continuând să cadă asupra orașelor din nordul Kiev și Cernihiv.
Limitarea operațiunilor din nordul Ucrainei nu are legătură cu dorința de pace a Rusiei, ci cu determinarea cu care ucraineni apără această zonă.
Armata ucreaineană a declanșat în urmă cu 3 zile o contraofensivă și a reușit să recucerească porțiuni ale teritoriilor ocupate de Rusia în jurul Kiev.
Pentagonul a spus că există dovezi că trupele ruse se regrupaează în loc să părăsească nordul. Imagini furnizate de Maxar arată că o parte a trupelor rusești a revenit în Belarus.