duminică

5 mai, 2024

14 februarie, 2011

China surclasează Japonia şi devine a doua mare economie a lumii. Economia japoneză valora 5,474 trilioane de dolari, la sfârşitul lui 2010, cifre date publicităţii de autorităţile de la Tokyo, iar în aceeaşi perioadă economia chineză se apropia de valoarea de 5,8 triloane de dolari. Japonia a fost afectată de scăderea exporturilor şi cererii de pe piaţa de consum, în timp ce China s-a bucurat de o dezvoltare puternică a industriei manufacturiere. La actuala rată de creştere, analiştii cred că SUA va fi depăşită de China, în următorul deceniu, ţara asiatică urmând să devină numărul unu mondial. „Este realistic să spunem că în 10 ani economia chineză va fi tot atât de mare ca cea americană”, a declarat Tom Miller, repezentant al unei firme de consultanţă economică din Beijing. (BBC News)

Miting uriaş de protest anti-Berlusoni, organizat de femeile din Italia. Zeci de mii de italieni, în majoritate femei, au ieşit pe străzile din 60 de oraşe mari şi mici din întreaga Italie, pentru a protesta faţă de comportamentul premierului Silvio Berlusconi. Femeile purtau pancarte pe care scria „Italia nu e bordel” şi susţineau că primul-ministru umileşte femeile prin scandalurile sexuale în care este implicat, din nou. Premierul neagă că ar fi organizat petreceri sexuale şi că ar fi plătit prostituate minore, susţinând că acuzaţiile sunt „dezgustătoare” şi motivate politic. Proteste mai mici au fost organizate şi în Bruxelles, Madrid, Lisabona, Paris, Lyon, Toulouse şi chiar şi în Tokyo. Lozinca manifestaţiilor a fost „Dacă nu acum, atunci când?”, definind frustrarea femeilor care se întreabă retoric când va demisiona Berlusconi din funcţia de prim-ministru? (BBC News)

Armata egipteană a preluat conducerea ţării şi a dizolvat Parlamentul. Consiliul militar de conducere va rămâne la putere şase luni sau mai mult, până la alegeri, şi va  conduce prin decrete militare. Armata a refuzat cererea protestatarilor pro-democraţie de a face o trecere paşnică de putere către administraţia civilă, susţinând că va conduce prin lege marţială până la alegeri. Militarii au suspendat şi Constituţia ţării, trimiţând trupe să disperseze demonstranţii care se mai aflau în Piaţa Tahrir, de unde a fost alungat Hosni Mubarak. “Nu mai vrem să fie demonstranţi în piaţă, începând de azi”, a spus şeful poliţiei militare, Mohamed Ibrahim Moustafa Ali. Unii dintre manifestanţi au fost de acord să plece, dar majoritatea a refuzat, spunând că rămân, până când armata ia câteva măsuri pentru reforma democratică, inclusiv instalarea unui guvern condus de civili şi ridicarea stării de urgenţă din ţară. (Guardian)


Obama anunţă reduceri bugetare de 1,1 trilioane de dolari. Preşedintele american va anunţa un plan, pe 10 ani, pentru reducerea deficitului pe bugetar şi evitarea crizei şi pentru a răspunde opoziţiei conservatoare. În cel de-al treilea proiect de buget al său, ce va fi anunţat azi, Barack Obama va introduce, cel mai probabil, o măsură de îngheţare pe 5 ani a cheltuielilor bugetare şi a salariilor din sectorul bugetar. Reduceri drastice se aşteaptă şi în privinţa anumitor programe, pe care preşedintele le-a susţinut până acum. Fondurile pentru programul de asistenţă la plata energiei în cazul familiilor cu venituri reduse se vor înjumătăţi; iar fondurile pentru o iniţiativă de restaurare a mediului încojurător din zona Marilor Lacuri vor fi reduse cu un sfert. Oricum, tăierile de fonduri vor avea doar un mic impact asupra deficitului naţional, care va rămâne la 14,1 trilioane de dolari. (Guardian)

Italia cere ajutor UE după invazia imigranţilor ilegali tunisieni. Guvernul de la Roma a declarat stare de urgenţă, după ce 5.000 de imigranţi ilegali au intrat în Italia, în ultimele cinci zile, fugind după revoltele ce au avut loc în Tunisia. Paza de coastă a anunţat că în ultimele 12 ore 977 de tunisieni au sosit pe insula Lampedusa, la 50 km de coasta tunisiană. Multe alte bărci care se apropie dinspre nordul Africii se văd deja pe radarele poliţiştilor de frontieră italieni. Vasele cu imigranţi ilegali care au sosit întruna au determinat autorităţile să trimită mai mulţi poliţişti de coastă şi poliţie maritimă, pentru a patrula între Lampedusa şi Tunisia, în încercarea de a opri afluxul de imigranţi. (Telegraph)

Elveţienii resping controlul strict al deţinerii de arme. Într-un referendum organizat în Elveţia, locuitorii s-au pronunţat împotriva unei propuneri legislative privid un control mai strict al deţinerii unei arme de foc. Douăzeci din cele 26 de cantoane şi 56,3% dintre votanţi au respins acest plan, ceea ce însemană că actualul sistem, prin care pot fi ţinute acasă armele va fi menţinut. Suporterii acestei iniţiative au dorit ca armele să fie ţinute în armuri şi să existe un control strict al deţinătorilor de puşti şi pistoale. Oponenţii au spus, însă, că în acest fel s-ar submina încrederea în armată. Ar fi fost nevoie de susţinerea majorităţii atât din rândul cetăţenilor, cât şi a cantoanelor. Geneva şi Basel au aprobat ideea, dar cetăţenii din cantoanele vorbitoare de italiană şi germană au fost mai numeroşi şi au respins planul părţii vestice, vorbitoare de franceză.(BBC News)

Manifestaţii antiguvernamentale şi în Algeria. Opoziţia a mobilizat circa 2.000-3.000 de oameni pe străzi şi a chemat la adunări de protest în fiecare sâmbătă, în capitala ţării, până la căderea regimului. Mişcarea de opoziţie Coordonarea Naţională pentru Schimbare şi Democraţie (CNDC) a cerut mobilizare generală, în fiecare sâmbătă, prin vocea liderului Adunării pentru Cultură şi Democraţie (RCD), Mohsen Belabes. „În fiecare sâmbătă, vom menţine presiunea”, a explicat el. Întrebat de jurnaliştii francezi, Moustepha Bouchachi, membru al CNCD şi preşedinte al Ligii Algeriene pentru Drepturile Omului, a precizat că marşurile vor avea loc în fiecare sâmbătă, de la ora 11, din Piaţa 1 Mai până în Piaţa Martirilor. „Vom avansa încet dar sigur, ca o ţară care a cunoscut un război civil. Nu putem adopta modelul egiptean, deoarece ne-ar face să spargem zidul fricii şi tăcerii”, a spus el. Odată cu adunarea celor câteva mii de oameni în piaţă, un important dispozitiv, de 10 ori mai mare, de poliţişti a fost desfăşurat pe străzile oraşului. (Le Monde)


Compania Boeing a lansat un nou model de avion jumbo jet. Noua versiune a avionului de mari dimensiuni, cu reacţie, Intercontinental 747-8, va avea 467 locuri, cu 51 mai multe decât actualul 747, şi va consuma mai puţin combustibil, anunţă firma producătoare. Deocamdată Boeing a primit doar 33 de comenzi din partea companiei aeriene Lufthansa şi a Liniilor Aeriene Coreene. Noul model a fost prezentat celor 10.000 de angajaţi ai firmei, familiilor şi invitaţilor lor, în acelaşi hangar unde a fost dezvelit primul 747, în 1968. Aparatul are aripi noi, o nouă coadă, un design puţin diferit, o nouă cabină de pilotaj şi motoare de ultimă generaţie. Deşi transportă mai puţini pasageri decât Airbus A380, va fi cel mai lung avion de linie din lume. Reprezentanţii Boeing speră că vor fi primite mai multe comenzi, la finalul acestui an, când avionul va intra în serviciu, dar prima comandă va fi realizată pentru un client VIP anonim. De asemenea, oficialii firmei speră ca flota preşedintelui american, formată din două avioane (Air Force One) să fie înlocuită cu 747-8. Primul Boeing a fost lansat acum 42 de ani, 1.400 de avioane fiind vândute până anul trecut, când modelul 747-400 a fost retras de pe piaţă. (BBC News)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: