China relaxează politica demografică: fiecare cuplu poate avea trei copii - Beijingul încearcă să stopeze îmbătrânirea și scăderea populației - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

China relaxează politica demografică: fiecare cuplu poate avea trei copii – Beijingul încearcă să stopeze îmbătrânirea și scăderea populației

31 mai, 2021

Președintele Xi Jinping a aprobat relaxarea politicii demografice, astfel încât fiecare cuplu va avea voie să aibă până la trei copii, față de doi, în prezent, scrie BBC. Decizia a fost luată după ce ultimul recensământ a arătat că populația Chinei a crescut la cel mai lent ritm din ultimele decenii.

Beijingul este forțat să stimuleze cuplurile pentru a avea mai mulți copii, întrucât actualele evoluții demografice duc la proiecții ce indică un declin puternic și o îmbătrânire accelerată a populației. În ritmul actual, China va ajunge curând să rămână fără suficienți angajați care să asigure pensiile în plată și cheltuielile în creștere de la sănătate și asistență socială implicate de îmbătrânirea populației.

Recensământul Chinei, făcut public la începutul acestei luni, a arătat că aproximativ 12 milioane de copii s-au născut anul trecut, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă față de cei 18 milioane din 2016:


 

„Permiterea a trei copii pentru fiecare cuplu și implementarea măsurilor de sprijin corespunzătoare vor ajuta la îmbunătățirea structurii populației țării, sunt un răspuns activ la îmbătrânirea populației și vor conserva avantajul resurselor umane ale țării”, relatează agenția națională chineză, Xinhua, preluată de BBC.

Cea mai scăzută creștere a populației, în 2020

Creșterea populației chineze în ultimul deceniu s-a diminuat la cel mai mic nivel înregistrat după 1950, obligând Beijingul să majoreze stimulentele acordate pentru încurajarea familiilor să aibă copii, în speranța că va putea fi evitat declinul demografic.


Rezultatele recensământului din 2020, publicate marţi, arată că numărul populaţiei din China continentală a crescut cu 5,38%, la 1,41 miliarde.

La recensământul din 2010, a fost observată o creştere de 5,84%, la 1,34 de miliarde de locuitori, iar la toate celelalte şase recensăminte oficiale, derulate din 1953, creşterea era de peste 10%.

Aceste noi cifre reprezintă faptul că nu a fost atins obiectivul stabilit în 2016, ca populaţia să ajungă până în 2020 la 1,42 de miliarde.

(Citiți și: “Experți: China nu va opri îmbătrânirea demografică, chiar dacă renunță la politica unicului copil”)
Se va ajunge la spor natural negativ, în câțiva ani

În ultimele luni, presa chineză de stat a relatat că populaţia ar putea începe să se micşoreze în următorii câţiva ani. Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că numărul oamenilor care trăiesc în China continentală va atinge un vârf în 2030 înainte să scadă.

La finalul lunii aprilie, ziarul Financial Times a scris că numărul populaţiei a scăzut de fapt în 2020, faţă de anul anterior, citând surse apropiate acestui subiect.

Numărul înregistrat în 2020 a fost de fapt puţin mai mare decât 1,4005 miliarde în 2019, estimat de un sondaj oficial mai redus ale cărui rezultate au fost anunţate în februarie anul trecut.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În actualul recensământ a fost observată o creştere neaşteptată a procentului tinerilor – 17,95% din populaţie avea vârsta sub 14 ani în 2020, faţă de 16,6%, în 2010.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr