sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2021

China intenționează să invite statele din centrul și estul Europei să participe în februarie la un summit la nivel înalt organizat în formatul 17+1, anunță publicația cehă Hospodářské noviny, partener Euractiv.

În situația în care inițiativa de ultim moment a diplomației chineze se va concretiza fie și în format online, aceasta va reprezenta un puternic semnal transmis noii administrații de la Washington.

Oficial, scrie publicația din Cehia, China dorește să discute cu statele europene despre conjugarea eforturilor în ”lupta de succes împotriva pandemiei” și să ofere acestora propriul vaccin anti-Covid.


Inițiativa 17+1 condusă de China a fost fondată în 2012 cu scopul de a extinde cooperarea între Beijing și statele CEE. Prima reuniune a fost organizată la Budapesta, acolo unde s-a discutat despre investițiile pe care China le planificase în respectiva zonă și despre acorduri comerciale, toate menite să contribuie ”la dezvoltarea regiunii CEE”.

Demersul diplomatic al Beijing nu este unul foarte simplu în contextul în care de la debutul pandemiei imaginea Chinei s-a deteriorat puternic în Europa.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Europenii au și opinii contrare legate de ramura europeană a proiectului-fanion al Chinei, inițiativa Belt and Road, care își propune dezvoltarea infrastructurii de transport pe fosta rută a Drumului Mătăsii. Potrivit datelor Institutului european pentru studii asiatice, Serbia, Rusia, Letonia, Italia și Polonia privesc oarecum favorabil această inițiativă, în vreme ce Cehia, Spania, Germania și Franța o resping.

Publicația cehă scrie că diplomația chineză este foarte activă în prezent și încearcă să convingă cele 17 state europene să participe la summit,  obiectivul nedeclarat al reuniunii fiind încercarea de a influența relațiile UE-China și, indirect, relația UE cu noua administrație americană a președintelui Joe Biden.


Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: