China a înregistrat o creștere economică de 6,9% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, ușor peste așteptările analiștilor, susținute de investițiile guvernamentale în infrastructură și piața imobiliară, care, potrivit Reuters, dă semne de supraîncălzire.
Analiștii anticipau o creștere a PIB de 6,8%, similară cu cea din trimestrul patru al anului trecut, dar avansul economic din primele trei luni ale acestui an este cel mai rapid după cel consemnat în trimestrul trei al anului 2015. Datele aferente lunii martie arată că investițiile, vânzările cu amănuntul, producția fabricilor și exporturile au depășit estimările.
Datele, scrie Reuters, ar trebui să ajute la susținerea piețelor financiare internaționale, dar amplifică îngrijorările că guvernul chinez se bazează încă prea mult pe măsuri de stimulare, în timp ce motoarele de creștere sunt insuficiente pentru a contracara riscurile provocate de acumularea explozivă a datoriilor.
Cu toate de economia chineză a evoluat peste așteptări în acest an, numeroși analiști anticipează că a doua mare economie a lumii va încetini în acest an, odată cu disiparea măsurilor anterioare de stimulare și intervențiile autorităților locale pentru ținerea sub control a prețurilor imobiliale.
Creșterea investițiilor imobiliare a accelerat la 9,1% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, în pofida măsurilor guvernamentale de limitare a acestora. Pentru 2017, guvernul de la Beijing are ca obiectiv o creștere economică de aproximativ 6,5%, ușor sub ritmul anului trecut, de 6,7%, care a fost cel mai scăzut din ultimii 26 de ani.