marți

16 aprilie, 2024

30 decembrie, 2019

Trei cercetători implicați în nașterea unor copii ”editați” genetic au fost condamnați la închisoare pentru practici medicale ilegale, anunță luni media de stat chineze preluate de Associated Press.

Potrivit agenției de stat Xinhua, șeful echipei de cercetători, He Jiankui, a fost condamnat la 3 ani închisoare  și la o amendă de 3 milioane de yuani, aproximativ 430.000 dolari americani.

Ceilalți doi membri ai echipei medicale care a manipulat genetic embrioni umani au primit pedepse mai mici: Zhang Renli a fost condamnat la 2 ani închisoare și la amendă de 1 milion yuani, iar Qin Jinzhou la 18 luni închisoare și 500.000 yuani amendă.


He Jiankui a șocat lumea științifică în noiembrie 2018 când a anunțat că a reușit, în premieră mondială, să ajute la nașterea primilor copii editați genetic- două fete născute în aceeași lună.

Legilor statului chinez interzic experimentele pe embrioni umani, dar cercetătorul a anunțat că a făcut totuși editarea pentru ca nou născuții să nu poată fi infectați cu HIV.

Agenția Xinhua scrie, citând documente din instanță, că echipa de cercetători a fost implicată în nașterea unui al treilea copil editat genetic. Tot documente ale instanței afirmă că cei trei cerecetători nu dețineau calificări valide de a practica medicina, ei urmărind doar obținerea faimei și a profiturilor prin încălcarea conștientă a legilor chineze.

He Jiankhui, de la Universitatea de Sud de Știință și Tehnologie din Shenzhen, a fost condamnat de comunitatea academică, care a catalogat experimentul ca fiind neetic și potențial periculos.


La nivel global, mai mulți experți au declarat că experimentul a creat riscuri inacceptabile pentru un scop medical discutabil. Feng Zhang, unul dintre inventatorii CRISPR, a cerut un moratoriu privind utilizarea acestei tehnici în editarea embrionilor.

Aceste modificări ale genelor umane pot produce probleme de sănătate imprevizibile. “Este adevărat că modificarea pe care a făcut-o He embrionilor va preveni infecția HIV”, a spus Mazhar Adli, genetician de la Școala de Medicină a Universității din Virginia. “Problema este, totuși, că gena eliminată, numită CCR5 are mult mai multe funcții decât facilitarea infecției HIV, printre care ajutarea celulelor de sânge albe să funcționeze în mod corespunzător”.

Gena ar putea juca un rol și în prevenirea infecției cu virusul West Nile, astfel încât o persoană care nu mai are această genă devine mai sensibilă la această boală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: