A doua cea mai mare economie a lumii pregătește o relaxare fiscală de două mii de miliarde de yuani în 2019, circa 263,4 miliarde de euro, menită să sprijine avansul PIB, încetinit de tensiunile comerciale din China și SUA, dar și de scăderea cererii interne.
China și-a setat cea mai scăzută prognoză de creștere economică din ultimele trei decenii, premierul Li Keqiang avertizând că 2019 va aduce provocări ”dificile”, transmite presa internațională.
PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze un avans de 6-6,5% în acest an. Anul trecut, economia și-a încetinit creșterea la 6,6%, cel mai scăzut nivel de după 1990, când avansul a fost de doar 3,9%, pe fondul sancțiunilor internaționale ce au urmat protestelor din Piața Tiananmen.
”Ne vom confrunta cu un mediu mai dificil și mai complicat, precum și cu riscuri și provocări”, a declarat Li Keqiang, marți, în deschiderea Congresului Național al Poporului, corpul legislativ al Chinei.
Discursul premierului chinez, similar celui privind starea națiunii din SUA, vine într-un context tensionat pentru conducerea comunistă de la Beijing, care se confruntă cu o scădere a ritmului de creștere a economiei, războiul comercial cu Statele Unite și tensiuni diplomatice generate de gigantul tehnologic chinez Huawei. La nivel local, China a fost lovită de mai multe scandaluri legate de sănătatea publică, precum și de proteste ale muncitorilor, studenților și altor grupări de activiști.
Pe un ton sumbru, premierul a subliniat ”provocările dificile” cu care s-a confruntat statul anul trecut, inclusiv tensiunile comerciale, ”creșterea protecționismului și a unilateralismului” care au dus la scăderea cererii interne.
”Presiunile asupra ritmului de creștere al economiei chineze continuă să crească, creșterea consumului încetinește, iar creșterea investițiilor productive nu are momentum. Economia reală se confruntă cu multe dificultăți”, a explicat premierul.
Previziunile privind evoluția PIB-ului au ocupat un loc minor în discursul oficialului chinez, care și-a folosit mare parte din cele două ore ale discursului pentru a enumerând promisiunile de stimulare a ocupării forței de muncă, de tăiere a taxelor și de reducere a costurilor pentru companii.
Li Keqiang a precizat că politica fiscală a Chinei va deveni mai puternică, autoritățile plănuind reduceri de aproape două mii de miliarde de yuani, echivalentul a 298,3 miliarde de dolari, sub formă de reduceri de taxe și impozite pentru companii.
Acestea depășesc ca amploare măsurile similare luate anul trecut, care au lăsat în conturile mediului privat 1,8 mii de miliarde de yuani.
Relaxarea fiscală din 2019 va viza sectoarele de producție, transport și construcții.
Reducerile de taxe, precum și creșterea cheltuielilor publice de infrastructură vor duce la o creștere a deficitului bugetar la Chinei la 2,8% din PIB în 2019, față de 2,6% din PIB anul trecut.
Cu privire la cea mai mare provocare la adresa economiei chineze, rapoartele guvernamentale prezentate parlamentului au arătat o continuare a promovării negocierilor comerciale sino-americane.