miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 decembrie, 2019

Aproape un sfert dintre români plănuiesc să cheltuiască mai mult de Crăciun decât anul trecut și aproape jumătate au declarat că motivul ar fi costul mai crescut al vieții.

Dintre toate țările europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de români, cu 14%, în timp ce locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori când este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenți gata de a aloca un buget mai mare, potrivit unui studiu Ipsos MORI contractat de grupul britanic International Personal Financem ce operează Provident Financial România.

În același timp, doar 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru sărbătorile de iarnă din acest an. 57% mențin totuși lucrurile sub control și intenționează să păstreze același nivel de cheltuieli ca anul trecut.


Cu toate acestea, planul românilor de a cheltui mai mult de Crăciun ar putea să nu fie o decizie voluntară, deoarece aproape o jumătate (48%) consideră costul crescut al vieții drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate în acest an. Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenți (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menționează circumstanțele personale sau familiale modificate față de anul trecut (24%).

La polul opus, dintre românii care au de gând să consume mai puține resurse financiare de Crăciun, 33% admit că au cheltuit prea mult anul trecut și că, de această dată, intenționează să și economisească.

Un român din cinci (20%) a cheltuit anul trecut, de Crăciun, între 200 și 400 de lei, urmat îndeaproape de de cei care au cheltuit între 401 și 600 de lei (19%). Doar 8% dintre respondenți declară că au consumat peste 1.500 de lei, iar aceeași proporție de 8% a cheltuit sub 200 de lei.


Dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Crăciun, ce includ mâncarea, băutura, decorațiunile, cadourile sau călătoriile.

Când este vorba de sumele pe care ar fi dispuși să le împrumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Crăciun ar opta pentru sume între 801 și 1.000 de lei, urmați de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu românii care ar împrumuta 401 – 600 de lei, ambele categorii reprezentând 18%. Doar 16% dintre aceștia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: