Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
2020 – 9 pensionari la 10 salariați. S-a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 10 ani a pensiei medii

Anul trecut, pensia medie a crescut cu 16,1%, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, potrvit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Puterea… Mai mult›
31.03.2021
DOCUMENT / Încă o strategie europeană pentru care trebuie să se pregătească România: Interzicerea a noi produse chimice considerate periculoase pentru sănătate

Noi probleme s-ar putea adăuga în economie – în industria alimentară, în agricultură și în industria chimică, atunci când va intra în vigoare noua strategie… Mai mult›
31.03.2021
Cheltuielile administrațiilor locale cu vaccinarea, decontate de la buget – concluzia întâlnirii primarilor cu ministrul de Finanțe
de Vladimir Ionescu , 12.1.2021
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, i-a asigurat marți pe reprezentanții Asociației Municipiilor că fondurile necesare dotării centrelor de vaccinare anti-Covid și a personalului aferent vor fi suportate de la bugetul de stat, nu de către administrațiile locale.
Lămuririle oferite de ministru delegației conduse de Emil Boc vin după o controversă purtată luni între primariul Cluj-Napoca și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de OUG privind centrele de vaccinare ce menționa că dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale.
Primarul Boc a reacționat, explicând că s-ar încălca legea, întrucât Strategia națională de vaccinare, aprobată deja prin lege, prevede decontarea de la bugetul de stat a costurilor pentru dotarea centrelor, închirierea de spații, echipamente medicale, frigiderelor, kiturilor și echipamentelor de protecție folosite în cadrul acestei acțiuni fără precedent.
„Cum este de exemplu această ordonanță de urgență cu privire la vaccinare unde am fost lăsați cu ochii în soare, cu obligații, dar fără finanțare. Noi nu cerșim bani, noi spunem că vrem să ne implicăm, dar ca să fie de succes, acest proiect trebuie finanțat. Partea care ține de plata personalului este fundamental să fie finanțată de Ministerul Sănătății, este de bun simț. Noi nu spunem „nu” implicării în acest proces, dar cheltuielile pe care le facem, cu dotarea centrelor, cu frigiderele, cu paza, cu igiena, cu dezinfectantul, cu mobilierul necesar, noi vom avansa aceste cheltuieli, dar vrem să știm clar când și cum se rambursează acești bani”, a declarat Emil Boc.
Ministrul Vlad Voiculescu: Amenajarea centrelor nu presupune mare lucru
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat luni că ministerul poate să suporte doar cheluielile pentru plata personalului:
„Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiilor, cel mai probabil, va putea să preia întregile costuri de personal pentru toată ţara pentru campania de vaccinare. (…) Dacă vorbim şi despre centrele de vaccinare şi despre stimulentele pentru medicii de familie care vor face partea de informare, de programare şi de monitorizare, vorbim undeva la peste un miliard de lei”.
În opinia ministrului Voiculescu, cheltuielile pentru amenajarea centrelor „nu presupune mare lucru”, sugerând că primăriile ar putea să și le asume.
„Nu am cerut nimănui să construiască săli de sport sau cămine culturale pentru vaccinare. Plus că o parte din costurile de amenajare pot fi cerute de la nivel central, prin Ministerul Dezvoltării sau alte entități ale Guvernului”, a explicat Vlad Voiculescu.