marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2022

Charles Michel, președintele Consiliului European, Charles Michel (foto), susține varianta „comunității politice europene”, ca mod de de aderare „progresivă” în  UE a țărilor nepregătite pentru aderare.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost primul care a emis public ideea unui nou tip de „comunitate politică europeană”, entitate care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucraina și Marea Britanie, să se alăture „valorilor fundamentale europene”.

„Am început să-i consult pe liderii Celor 27 pe această temă şi o voi pune pe ordinea de zi a Consiliului European din iunie”, a anunţat acum Charles Michel, în Consiliului economic şi social al UE de la Bruxelles.


„Acest proiect va fi în mod special util pentru ţările care aspiră să ni se alăture… Dar asta nu este o garanţie pentru cei care participă că vor fi într-o zi membri ai UE „, a explicat Charles Michel.

O idee veche din 1989

Ideea a fost lansată în 1989 de preşedintele francez François Mitterrand, care a vorbit despre crearea unei „confederaţii europene avansate”.

„Voi propune desfăşurarea unei conferinţe în această vară. Ea îi va reuni pe liderii UE şi pe cei din ţările partenere implicate, pentru a discuta despre opţiunile concrete ale acestui nou proiect comun”, a precizat Charles Michel.

Charles Michel preconizează reuniuni ale şefilor de stat sau de guvern ai ţărilor participante la această comunitate politică „cel puţin de două ori pe an” şi participarea miniştrilor de externe ai ţărilor candidate la reuniunile omologilor lor din UE.


Statele candidate la aderare se înmulţesc. Ucraina, Georgia şi Republica Moldova au cerut statutul de ţară candidată şi speră să adere la UE, la fel ca Turcia şi şase ţări din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Bosnia.

Negocierile de extindere trenează ca durată, „din motive bune şi din motive rele… Ar trebui să facem procesul mai rapid, progresiv şi reversibil”, susţine el. „Soluţia ar fi o integrare progresivă şi graduală” pentru a încuraja reformele, a spus Charles Michel.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: