joi

25 aprilie, 2024

9 septembrie, 2020

Președintele Consiliului European, Charles Michel (foto), a cerut marți statelor membre UE să îi oblige pe poluatori să plătească pentru accesul la Piața Unică Europeană. În opinia sa, o taxă europeană de poluare poate constitui o nouă formă de venit la bugetul UE, care ar ajuta la finanțarea bugetului-record de 1,8 trilioane euro care va fi pus la dispoziția statelor membre în următorii 7 ani.

După prezentarea următorului Cadru financiar multianual al UE, care conține și Planul de Relansare de 750 miliarde euro, Comisia și Parlamentul au lansat discuții despre instituirea de noi resurse bugetare europene. Singura taxă unanim și rapid acceptată este taxa pe plastic.

Mai sunt propuse, fără să existe însă un consens politic, următoarele noi taxe:

  • taxa pe tranzacții financiare, taxa asupra marilor corporații digitale
  • taxa pentru accesul marilor companii pe piața unică europeană
  • taxa pe emisia de dioxid de carbon

Într-un discurs susținut în cadrul Forumului Economic de la Bruxelles, Charles Michel a explicat, potrivit Politico, că este esențial ca șefii de stat și de guvern din UE să aprobe cât mai rapid un flux de venituri suplimentare către Bruxelles, care să conțină inclusiv un ”mecanism de ajustare transfrontalieră al emisiilor de carbon”

Capitalele europene au o tradiție în a se opune creării de noi resurse bugetare europene din cauză că acestea nu pot fi supuse controlului intern și nici nu alimentează bugetele naționale.

Ca răspuns la criza economică provocată de coronavirus, UE a propus cel mai ambițios plan financiar din istoria instituției, iar liderii europeni au fost în premieră dispuși, în teorie, să accepte constituirea de noi resurse financiare care să finanțeze planurile de relansare.

UE 27 este în continuare divizată în chestiunea unei taxe transfontaliere de poluare, propusă pentru prima dată de guvernul Franței, în 2019. Taxa a revenit în actualitate după ce UE și-a afirmat ambițiile în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar instituirea unei asemenea taxe este foarte complicată și ar putea încălca prevederi ale Organizației Mondiale a Comerțului.


O asemenea taxă ar afecta inclusiv relațiile economice ale UE cu parteneri externi din cauză că ar scumpi, de exemplu, imporul de oțel din China.

Consiliul European a propus un buget de de 1.074,3 miliarde de euro și un fond de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 granturi nerambursabile și 360 credite. Bugetul pentru următorul exercițiu financiar al UE ar urma să fie adoptat de Parlamentul European în octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: