vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2017

Gratuitatea oferită studenților la transportul pe calea ferată a creat numeroase probleme CFR Călători, afirmă conducerea companiei, care afirmă că trebuie să achiziționeze urgent vagoane și locomotive pentru a face față traficului generat de măsura care a intrat în vigoare la 1 februarie.

Directorul general al companiei, Iosif Szentes, a declarat miercuri că analizează posibilitatea închirierii sau obținerii prin leasing a unui număr de circa 100 de automotoare și/sau rame electrice, în condițiile în care traficul de călători a crescut și cu 20%.

„În momentul de față, CFR Călători analizează posibilitatea închirierii sau obținerii prin leasing a unui număr de circa 100 de automotoare și/sau rame electrice, o soluție viabilă ținând cont de faptul că societatea nu dispune de bani de investiții pentru a cumpăra material rulant nou.


Această soluție ar fi una de moment, care ar putea să rezolve problema acestui sezon până când Autoritatea de Reformă Feroviară, ținând cont de atribuțiile proprii, va intra în acțiune și va achiziționa material rulant pentru întregul sistem feroviar de călători.

Momentan, soluția ar fi ca, din sumele de care dispunem și care provin din venituri proprii, din încasări, respectiv din subvenție, să cheltuim o anumită sumă pentru închiriere sau pentru leasing de material rulat, second-hand, sau chiar nou – dacă găsim furnizor -, care reprezintă cheltuială eligibilă și din punct de vedere al banilor care provin din subvenții”, a spus Szentes, citat de Agerpres.

Studenții români și străini înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută.

În primele trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii, studenții au efectuat aproximativ 400.000 de călătorii cu trenul, potrivit unei declarații anterioare a directorului Iosif Szentes.


Banii sunt decontați de la bugetul de stat, pe baza biletelor gratuite eliberate.

Ultimele automotoare cumpărate, în 2011, au fost second-hand și au costat aproximativ 7,5 milioane de lei bucata.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: