duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 mai, 2018

Indicatorul de încredere macroeconomică al analiştilor CFA România a scăzut în aprilie până la 49,5 puncte și este cu 18,5% mai mic față de nivelul din urmă cu un an, nivel rezultat din sondajul printre analiștii CFA România, potrivit raportului asociației emis luni.

Ușoara creștere față de martie 2018 (+1,9 puncte) nu a putut fi suficient de relevantă pentru a compensa efectul anticipațiilor privind deprecierea leului, a creșterii dobânzilor și a inflației.

 


Cursul și dobânda

Aproximativ 80% dintre participanții la sondajul CFA Românai anticipează o depreciere a leului până la o valoare medie a anticipațiilor de 4,7106 lei / euro (valoarea mediană 4,7000), pentru orizontul de 6 luni.

Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7540 lei / euro (valoarea mediana 4.7300).

Anticipațiile privind cursul sunt mai severe decât cele din ianuarie, deși și atunci devenise străvezie politica băncii centrale de deplasare a atenției dinspre stabilitatea cursului spre stabilitatea dobânzilor.


În ianuarie 2018, pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 lei / euro, iar pe 12 luni de 4,7428 lei / euro.

Cât privește anticipațiile de majorare a ratelor de dobandă la leu, sondajul indică rata medie a ROBOR pe 3 luni este anticipată să ajungă la 3,20% peste 12 luni (valoarea mediana 3,00%), iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,84% (valoarea mediana 4,80%). Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative.

96% dintre participanți se aşteaptă la creşteri pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), față de valorile actuale, şi 92% la creşteri pe termen mediu (5 ani).

Inflaţia, bursa şi piaţa imobiliară

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (apr. 2019/apr. 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,55% (valoarea mediana inregistrata este 4.50%).,

În exerciţiul din luna aprilie, 33% dintre poarticipantii la sondaj consideră că acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti sunt corect evaluat.

Aproximativ 64% dintre participanţi cred că activele imobiliare sunt supraevaluate.

Indicatorul CFA România

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebîri cu privire la:

  • Condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri, piaţa muncii, bursă şi piaţa imobiliară;
  • Anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul celor 215 membri ai CFA România (analiști certificați CFA și candidați de nivelurile II și III la examenelor pentru obţinerea statutului de Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: