26 decembrie, 2017

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a crescut până la valoarea de 44,1 puncte, în noiembrie – o corecție marginală după cinci luni consecutive de scădere, potrivit raportului lunar al CFA România, publicat, marţi.

Marea majoritate a participanților la sondajul CFA România (90%) anticipează deprecierea leului.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891 lei /euro (în creştere cu 470 zecimi de miimi (pips) faţă de sondajul pe octombrie), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329 lei /euro, (în creştere cu 512 pips).


Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 3,38% (mai mult cu 0,62 puncte procentuale. De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni”, se arată în comunicatul CFA România.

Dobânda

Anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu sunt „consistente cu anticipaţiile de majorare a ratei inflaţiei) atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100%, respectiv 98% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie”.

Rata medie a dobânzii medii interbancare ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,25% (valoare în creştere cu 0,62 puncte procentuale faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), iar randamentul la obligaţiunile suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,74%, în creştere cu 0,70 puncte procentuale faţă de octombrie, potrivit raportului CFA România.


Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între zero (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, respectiv anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: