luni

22 aprilie, 2024

27 decembrie, 2016

cfa-indicatyor-incredereIndicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a ramas relativ constant în luna noiembrie 2016 față de luna anterioară, crescând cu doar 0,6 puncte până la valoarea de 65,6 puncte.

În noiembrie 2015, același indicator era de 72,3 puncte.

CFA România este asociaţia analiştilor financiari certificaţi de Chartered Financial Analyst Institute, una dintre cele mai prestigioase organizații de profil ale lumii.


În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul următoarelor șase luni au consemnat un curs anticipat de 4,5000 (valoare similară cu cea înregistrată în exercitiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5100 (valoare în creștere cu 100 pips  – zecimi de miimi de punct, față de cea înregistrată în exercițiul anterior), se spune în documentul CFA România.

În urmă cu un an, analiștii CFA se așteptau la cursuri mediane de 4,45 lei / euro pe orizontul de șase luni și de 4,44 lei/euro pe 12 luni.

Indicatorul de apreciere a condițiilor curente a fost de 77,3 de puncte, în scădere cu 5,6 puncte în noiembrie față de octombrie 2016 (63,1 în noiembrie 2015), în timp ce indicatorul anticipațiilor s-a majorat cu 3,2 puncte față de octombrie, până la valoarea de 59,8 puncte (76,9 în noiembrie 2015), potrivit datelor CFA România.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2017/decembrie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 1,85% (valoare în scădere cu 0,15% faţă de exerciţiul anterior).


„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratei inflaţiei şi de majorare a ratelor nominale de dobândă atât pentru scadenţele scurte cât şi pentru cele lungi”, se spune în raportul CFA România.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 și cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România. Sondajul este realizat în ultimă săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: