Încrederea analiștilor financiar în mersul economiei a înregistrat o ușoară creștere în martie. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA a înregistrat o creștere de 4,2 puncte procentuale în martie, ajungând la valoarea de 59,7 puncte.
Ambele componente ale indicatorului, respectiv cel privind condițiile curente și cel legat de anticipații au înregistrat creșteri.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a consemnat un curs anticipat de 4,45 (față de 4.46 în luna anterioară), iar pentru orizontul de 12 luni de 4,455 (față de 4,45 în exercițiul anterior).
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2017/aprilie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 1,5% (valoare în creștere cu 0,5 pp față de exercițiul anterior).
Un procent de 73% dintre participanții la studiu anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele scurte (ROBOR 3M), iar 85% anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele pe termen mediu (5 ani).
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011, reprezentând un indicator ce dorește sa cuantifice anticipațiile analiștilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între zero (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza răspunsurilor la șase întrebări ce vizează condițiile curente referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, precum și anticipațiile legate de evoluția acestora pe o perioadă de un an.