Grupul energetic ceh CEZ a confirmat că analizează vânzarea activelor din România, ca urmare a schimbării strategiei, care acum se concentrează mai mult pe piaţa autohtonă.
CEZ este unul dintre cei patru mari furnizori și distribuitori de electricitate din România, unde a intrat prin privatizarea filialei Electrica Oltenia.
„În cadrul noi strategii, dorim să plecăm din Bulgaria în următorii ani. Luăm în considerare un exit din România, din Turcia şi ne gândim să plecăm și din Polonia, unde avem două termocentrale pe cărbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus Daniel Benes, directorul general al companiei, citat de Reuters.
CEZ este controlată de statul ceh, caer deține 70% din acțiunile companiei și care are în vedere construcția unei noi centrale nucleare.
CEZ mai deţine în România una dintre cele opt distribuţii de electricitate (Distribuţie Oltenia) și operează în Dobrogea cel mai mare parc eolian de uscat din Europa (Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW).
Dacă se va adeveri, decizia cehilor ar veni pe fondul nemulțumirii profunde a investitorilor energetici față instabilitatea și impredictibilitatea reglementărilor, care au culminat cu seria de ordonanțe de urgență nr. 114 / 2018 și nr 19 / 2019.
Totodată, operatorii din energie trebuie să plătească o taxă împovorătoare reglementatorului, iar schema de sprijin pentru producţia de energie regenerabilă a fost drastic diminuată.