miercuri

24 aprilie, 2024

23 decembrie, 2021

Coaliția de guvernare a renunțat la obligativitatea certificatului Covid la locul de muncă, după o discuție cu președintele Klaus Iohannis în care PNL și PSD și-au expus punctele de vedere.

Social-democraţii nu sunt de acord ca certificatul Covid-19 să fie obligatoriu la locul de muncă și au reușit să-și impună poziția în coaliție.

Decizia privind eliminarea acestei obligativităţi din proiectul privind certificatul verde a fost luată în urma unei discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.


PSD consideră că o condiţionare a dreptului la muncă de prezentarea certificatului COVID este neconstituţională, şi nu se poate aplica.

Mai mult, ei nu doresc asocierea partidului cu nicio restricție importantă introdusă pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus, așa încât au solicitat asumarea răspunderii guvernului, o procedură ce nu le impunea votul, nici pentru, nici împotriva măsurii.

Social-democraţii şi liberalii s-au întâlnit, miercuri seară, cu preşedintele Klaus Iohannis, decizia finală fiind că obligativitatea certificatului verde la locul de muncă va fi eliminată.

Astfel, proiectul semnat de ministrul Alexandru Rafila, care cuprinde aceste sancţiuni şi condiţionarea prezenţei la locul de muncă de certificatul verde, ar putea fi modificat.


Certificatul verde confirmă:

  • vaccinarea anti-Covid
  • trecerea prin boală cu cel mult 180 de zile înainte de utilizarea documentului
  • un test PCR negativ pentru Covid-19

Poziția PSD: Interdicția ar putea fi neconstituțională

Marcel Ciolacu, liderul PSD spune că o decizie definitivă în privința legii va fi luată joi, în ședința coaliției.

Social-democraţii nu sunt de acord cu obligativitatea vaccinării și consideră că interzicerea accesului la locul de muncă în lipsa certificatului Covid încalcă legea fundamentală, Constituția, a mai spus președintele PSD.

De aceea, el a explicat că este nevoie de o analiză a proiectului de lege inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a exista certitudinea că nu se încălca Constituția.

Florin Cîțu: Proiectul se discută cu juriștii

Liderul liberalilor, Florin Cîțu, a refuzat joi să spună dacă este de acord cu obligativitatea documentului la locul de muncă și a spus că nu s-a ajuns încă o concluzie în coaliție: ”Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală (…) Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vedem dacă este constituţională. Nu ştim încă, nu avem o concluzie, nu ştiu de unde aveţi informaţii, înţeleg că încă se discută, cu specialiştii”.

Ministrul Sănătății: Valul 5 va dura două – trei luni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna aceasta că valul 5 al pandemiei de COVID va dura, probabil, cel puţin două luni, iar februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim.

„Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a spus Alexandru Rafila.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: