miercuri

17 iulie, 2024

16 ianuarie, 2024

Autorităţile din Republica Moldova au dificultăţi cu procesarea cererilor de acordare a cetăţeniei depuse de persoane din Federaţia Rusă, al căror număr a înregistrat o creștere semnificativă după invadarea Ucrainei.

„Situaţia geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creştere a numărului de persoane care doresc să obţină cetăţenia moldovenească”, a declarat agenţia guvernamentală care se ocupă de cetăţenie şi paşapoarte, citată de Reuters.

„Având în vedere creşterea numărului de cereri de acordare a cetăţeniei moldoveneşti, Agenţia cere Guvernului să extindă termenul de examinare a cererilor la şase luni”, în loc de termenul actual de 20 de zile, a anunţat Agenţia de servicii Publice.

70% din solicitanți sunt ruși, 20% ucraineni


Instituţia a precizat că 70% la sută dintre solicitanţi sunt cetăţeni ruşi şi 20% ucraineni, fără a oferi cifre specifice privind numărul celor care doresc să obţină cetăţenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Republica Moldova, care în decembrie a primit aprobarea liderilor UE de a deschide negocieri de aderare la blocul comunitar, se bucură de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În plus, cetăţenii moldoveni care pot dovedi că strămoşii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie inclus în Uniunea Sovietică în 1940 au dreptul să solicite cetăţenia română şi, prin urmare, pot deveni cetăţeni UE.

Populaţia Republicii Moldova din epoca sovietică, de 4,3 milioane de locuitori, s-a redus la aproximativ 2,5 milioane – fără a pune la socoteală enclava Transnistria condusă de separatiştii pro-ruşi – după ce aproape un milion dintre cetăţenii moldoveni au plecat în căutarea unei vieţi mai bune. Republica Moldova post-sovietică a dezvoltat legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a denunţat invazia Rusiei în Ucraina din 2022 şi denunţă încercări ale Moscovei de a crea instabilitate şi chiar o tentative de lovitură de stat.


Moldova post-sovietică a dezvoltat, legături strânse cu România, membră a Uniunii Europene, pe baza limbii și istoriei comune, mai scrie Reuters. În plus, cetățenii moldoveni care pot dovedi că strămoșii lor au trăit pe teritoriul României înainte de 1940 au dreptul la cetățenia română, ceea ce ce le aduce automat și cetățenia UE.

Maia Sandu, despre încercările Rusiei de a destabiliza Republica Moldova: Vor fi reluate în primăvară

Maia Sandu a declarat sâmbătă, la Timișoara, că Rusia îşi va relua acţiunile de destabilizare, în primăvară, şi a precizat că trebuie construite instituţii puternice şi contează pe sprijinul României şi al comunităţii internaţionale.

“În toată această perioadă, Rusia a încercat să destabilizeze ordinea şi puterea de la Chişinău şi bineînţeles că de fiecare dată a încercat să folosească regimul din regiunea transnistreană. Noi suntem conştienţi de aceste riscuri şi, bineînţeles, întreprindem toate acţiunile pentru ca să nu permitem aceste destabilizări. Le vorbim cetăţenilor şi le comunicăm despre aceste lucruri aşa cum am făcut şi anul trecut atunci când intenţia Rusiei era să răstoarne guvernul. (…) Avem de lucru, există vulnerabilităţi. Trebuie în continuare să construim instituţii puternice şi, bineînţeles contăm pe sprijinul României, contăm pe sprijinul comunităţii internaţionale. Fără acest sprijin nu puteam face faţă acestui risc”, a declarat preşedinta Republicii Moldova. 

Ea a mai precizat că Federaţia Rusă îşi va relua cu siguranță acţiunile de încercare de destabilizare. 

“Există planuri ale Federaţiei Ruse, unele dintre aceste riscuri materializează, altele nu se materializează. Dar ştim că în această primăvară Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare”, a mai afirmat Maia Sandu.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: