cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Subvenția pentru căldură din București va fi analizată odată bugetul de stat pe 2022

28 noiembrie, 2021

Solicitarea Primăriei Capitalei de subvenții pentru căldură va fi analizată odată cu cele ale celorlalte municipalități, în elaborarea bugetului de stat pe 2022, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, după întâlnirea de sâmbătă dimineața cu premierul Nicolae Ciucă.

 „Răspunsul a fost că toată analiza vizează toate cererile municipalităţilor, care totalizează 3 miliarde de lei, şi că o să fie făcută în contextul elaborării bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a început să lucrezeˮ, a spus Nicușor Dan, citat de News.ro.

Contre cu ministrul Finanțelor

Adrian Câciu (PSD), noul ministru al Finanțelor reacționase cu duritate, vineri, la solicitarea Primăriei Capitalei de a primi o subvenție de circa 970 de milioane de lei pentru căldură, întrebându-se de ce Capitala nu are bani deși este cea mai bogată din țară.


„Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează”, a spus Adrian Câciu, țintind la Nicușor Dan.

În replică la ieșirea din Palatul Victoria, Nicușor Dan a precizat că, odată cu mandatul de primar, ˮam preluat o datorie de 3 miliarde de lei. În funcţie de banii pe care o să-i primim în decembrie, o să avem nişte venituri totale de 4,4-4,5 miliarde de lei. Din aceşti bani am plătit cam 1 miliard datoriile acumulate de fosta administraţieˮ.

ˮLa sfârşitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Vom plăti din ei subvenţia pentru termie, vom plăti din ei subvenţia pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care avem să le plătim, o să plătim o parte din datoria de la Otokar de 165 de milioane care a rămas din fosta administraţie, o să plătim datorii făcute de companiile municipale. Fiţi siguri că avem o cheltuire judicioasă a banului public şi nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târgur”, a precizat edilul.

Preluarea ELCEN și urbanismul

Au mai fost ridicate problema prelurării Elcen de către compania Termoenergetica (a Bucureștiului, succesoarea Radet) de la Ministerul Energiei și cea a controlului asupra felului în care se construiește în oraș.


ˮAl doilea subiect este intenţia municipalităţii, de 15 ani, de a prelua ELCEN şi a unifica producţia, transportul şi distribuţia energiei termice”, a declarat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Nicușor Dan, a cerut sprijinul premierului ˮca Primăria Capitalei să nu mai funcţioneze doar pe regim de avarie, cum funcţionează de ani de zile, să poată să facă acele mari investiţii de care are nevoie „.

„Şi, în fine, am deschis şi subiectul urbanismului pentru că, oricât de mult am reuşi noi să facem lucrări de infrastructură, în condiţiile în care oraşele se dezvoltă haotic şi nu există un control în ceea priveşte construirea, nu o să ajungem deloc prea departe şi avem o instituţie a statului, Inspectoratul de Stat în Construcţii, care nu funcţionează”, a declarat Nicușor Dan.

Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat sâmbătă dimineața pe primarul general al  Capitalei, Nicușor Dan, și pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în această ordine.

„Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială”, declarase ministrul Sănătății, vineri seara, la Digi24.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: