28 octombrie, 2021

Energia termică pe care termocentralele o vor livra, începând din noiembrie, distribuitorilor din orașele țării cu sisteme încălzire centralizată, se scumpește cu până la 96% față de anul trecut, potrivit deciziei de joi a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Creșterile de prețuri ale producătorilor de energie termică nu sunt și cele pe care le vor plăti locuitorii racordați la rețelele de încălzire centralizată.

La prețurile finale se va ajunge după majorarea cu costurile distribuitorilor locali și vor depinde și de mărimea subvențiilor pe care și le vor putea permite primăriile, ca să reducă presiunea pe cheltuielile locuitorilor.


Deja, 25 de mari orașe cer 1,25 miliarde de lei pentru subvenții de la bugetul de stat, ca să acopere mare parte din costurile de 1,8 miliarde de lei estimate după consultarea cu producătorii.

În România sunt 319 orașe care se bazează în continuare pe sisteme centralizate de încălzire.

Topul scumpirilor

Cele mai mari scumpiri sunt înregistrate producătorilor de căldură pentru Bârlad și Oradea (peste 96%), Botoșani și Arad (peste 94).

Cele mai multe scumpiri sunt între 85 și 88%, iar doar pentru 3 producători  au fost aprobate majorări de 21 – 22%: Complexul Energetic Oltenia, CET Govora și UATAA Motru.


Electrocentrale București va vinde căldura cu 86,58% mai scump.

ANRE justifică creșterile cu scumpirea medie „a gazelor de circa 120% pentru gaze naturale livrate din rețeaua de distribuție, de 140% a prețului gazelor naturale livrate din rețeaua de transport şi cu circa 23 % a prețului cărbunelui, față de valorile luate în calcul pentru bonusul și prețurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”.

De asemenea, este invocat și scumpirea cu 45% a certificatelor de emisii de CO2 care trebuie cumpărate de producători, față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice.

Conform legii, electrocentralele sunt încurajate să producă energie termică în cogenerare cu cea electrică prin bonusuri care au crescut, la rândul lor în proporții de până la 57%.

Traseul de aprobare a prețurilor

ANRE precizează că „prețul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea prețului local al energiei termice livrate de operatorul SACET (sistemele încălzire centralizete), care înglobează pe lângă acest preț și:

  • prețul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preț astăzi), precum și
  • tarifele de transport și distribuție a energiei termice.

Acest preț local se transmite spre avizare la ANRE, după care se APROBĂ de Consiliul local al UAT (unitțile administrativ teritoriale).

Consiliul local al UAT are în atribuții și aprobarea prețului local pentru populație rezultat prin diminuarea prețului local cu valoarea subvenției acordate în funcție de posibilitățile bugetului local, potrivit legii”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: