duminică

5 mai, 2024

26 februarie, 2020

Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat pentru ianuarie 2020 cea dintâi reducere lunară a cererii de petrol de la criza financiară din 2009 încoace, cu 435.000 de barili pe zi (bpd).

Pentru întreg anul 2020, IEA a redus estimarea cu 365.000 bpd, până la 825.000 bpd, potrivit preşedintelui IEA, Fatih Birol, citat de Reuters. O tonă de petrol are circa 7 barili, în funcție de densitate.

„Cu certitudine vedem cea mai redusă creştere a cererii mondiale de petrol din ultimii zece ani şi s-ar putea să o revizuim… în scădere”, a declarat Fatih Birol, marţi, la o conferinţă energetică de la Londra.


Estimarea IEA se adaugă temerilor că epidemia coronavirus ar putea fi declanșator de recesiune, fiind încă un indiciu că se apropie de sfârşit ciclul actual de creştere economică globală, considerat cel mai lung din istorie. La acest indiciu se adaugă prognozele în scădere a creșterii economice globale.

Impactul economic al coronavirus

Epidemia de coronavirus a izolat mari complexe industriale şi a impus carantina a zeci de milioane de persoane din China, cel mai mare importator mondial de petrol, care a acoperit aproximativ 75% din creşterea cererii mondial de petrol. Au fost perturbate marile lanţuri de aproviyionare economică globale.

Estimările oficiale privind creșterea economică a Chinei erau deja coborâte la circa 6,1% pe 2019, după ce se înregistrase cel mai scăzut ritm de creștere din ultimii 28 de ani în T3 / 2019, de 6%.

Epidemia coronavirus a alimentat și mai mult pesimismul analiștilor, inclusiv al celor chinezi, care se tem la o decelerare până spre 5%.


Economist Inteligence Unit și-a redus prognoza până la 4,9 – 5,4%, de la 5,9%, Standard & Poor’s până la %%, iar analiștii marilor bănci occidentale o plasează toți sub 6%, nivel sub care argoul de specialitate spune că s-ar putea instala recesiunea globală.

Cotaţia petrolului de tip Brent scădea cu peste 1% până la 54,36 dolari / baril, la bursa ICE Futures din Londra, miercuri înainte de prînz, iar cea a petrolului tip Texas cu aproape 1% până la 49,41 dolari pe baril, la bursa NYMEX din New York.

Epidemia din China a determinat Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi mari producători de petrol din afara organizaţiei să cadă de acord asupra reducerii producţiei cu 1,7 milioane de barili pe zi până la finele lunii martie.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, face presiuni pe lângă partenerii săi din OPEC precum şi pe lângă alţi mari producători de petrol din afara cartelului pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă la care să fie decise noi reduceri, însă până acum Rusia s-a opus acestor iniţiative.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier global, din 1973-1974, şi este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: