Elbit Systems și Uzina Automecanica Moreni au semnat miercuri un memorandum de înțelegere pentru producția de obuziere mobile avansate ATMOS (cu muniție de 155 mm), inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare.
Semnarea acestui memorandum apare în contextul în care Ministerul Apărării Naționale începe programul de înzestrare cu obuziere autopropulsate. Achiziția poartă denumirea oficială de „Sistem obuzier calibru 155 mm”.
Într-o primă fază vor fi achiziționate 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + muniție + suport logistic) șenilate. Următoarea fază a programului prevede achiziția a încă 3 sisteme din care 2 sisteme vor fi pe roți.
Sistemele ATMOS pot fi montate pe ambele platforme, șenilate sau roți.
Memorandum amânat de războiul Israel – Hamas
Semnarea memorandumului era programată pentru mijlocul lunii octombrie, atunci când Uzina de la Moreni a împlinit 55 de ani de activitate, evenimentul fiind însă amânat de declanșarea războiului Israel – Hamas.
Potrivit unui comunicat emis de compania românească, Elbit și Automecanica vor înființa și un Centru Român de Artilerie. Acesta va fi deschis la participare și altor companii locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
ROMARM și Automecanica vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi și ca furnizor local pentru suportul și întreținerea obuzierelor ATMOS.
Compania mai transmite și că partenerii iau în considerare implicarea în proiectul Centrului de Artilerie a ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice și subsisteme mecanice, a companiei de optică IOR București, producător de optice militare și civile, aSimultec SRL, furnizor de simulatoare și antrenori operaționali și tactici pentru apărare, a Systematic, pentru furnizarea și suportul Rețelei de Comunicații Tactice, software de Suport de Foc și aplicații C4I.
***
Un răspuns
Titlul este inselator.
Se intelege ca sistemele ATMOS vor fi fabricate in Romania. Nu este adevarat.
Vor fi asamblate sisteme doar daca va exista un contract de achizitie de sisteme ATMOS de la MAPN.
Productia implica fabricarea tevilor, a sistemelor computerizate de control si tragere, a sasiului.
Asamblarea inseamna doar montarea unor componente fabricate de altii.
Asamblarea in sine nu e rea si e primul pas catre asimilarea tehnologiei si a proceselor de productie astfel incat sa creezi propriul produs ulterior. Dar asta nu se va intampla pentru ca nu exista comenzi si firmele romanesti nu au capacitatea financiara si tehnologica de a produce astfel de sisteme.