duminică

21 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

13 februarie, 2024

După ce în 2019 începuse să scadă, divergența internă de dezvoltare a României și-a reluat creșterea după pandemie.
În ciuda politicilor de combatere – la nivel declarativ – a diferenței de dezvoltare dintre regiunile României, centrul de greutate economică se deplasează, iarăși, spre Vest.

Datele folosite sunt PIB-ul pe locuitor raportat la media națională în perioada 2015 – 2022, publicat de Institutul Național de Statistică + estimarea pentru 2023 potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Mai jos, evoluția regiunilor de dezvoltare, harta regiunilor de dezvoltare și observațiile pe aceste evoluții:


Observații:

Anul 2019 pare să fie cel care a declanșat apropierea unele de altele a celor 8 regiuni (incluzând si București-Ilfov) – apropiere care și-a atins maximum-ul în 2020 – în anul pandemiei.

De remarcat că apropierea / convergența, începuse încă înaintea pandemiei – lucru care părea să anunțe baaleierea dezvoltării economice ușor spre Est și spre Sud.

Aflate aproximativ pe media națională, Regiunile Vest și Nord-Vest au înregistrat apoi cele mai accentuate creșteri ale PIB-ului/locuitor față de media națională, în timp ce regiunea Centru înregistrează și ea o creștere, dar mai redusă. De altfel acestea sunt și cele mai dinamice regiuni, după București-Ilfov care se menține la peste 230% compartaiv cu media națională.


Cea mai accentuată creștere a decalajului față de media națională se consemnează în Regiunea Sud-Est care a scăzut sub 80% apropiindu-se de Regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia, toate trei încadându-se acum într-o marjă de plus/minus 5 puncte procentuale.

Regiunea-București Ilfov este de departea cea mai dezvoltată, însă tendința de scădere începuse încă din 2015, cu un maxim în 2019: regiunea București-Ilfov pare să se fi apropiat de vârful potențialului, acolo unde indicatorii sunt mai volatili :

Prognoza evoluției pe următorii 3 ani, raportată la Regiunea Vest

Pentru a evidenția mai bine cum va evolua avansul economic pe regiuni, CNSP prezintă și disparitățile raportate la regiunea Vest, care include județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, singura regiune de altfel, care alături de București-Ilfov, se situează peste media națională (desigur, cu o diferență marginală).

De remarcat că în afară de Regiunea Sud – Muntenia, pentru care se prognozează o relativă stabilitate în comparație cu Vestul, pentru toate celelalte regiuni sunt anticipate scăderi față de Vest:
de la -2,5 puncte procentuale în regiunea Nord-Est, la -0,3 pp pentru Sud-Vest Oltenia. De fapt cea mai mare scădere ralativ la Regiunea Vest ar fi București Ilfov (-15 pp) însă decalajul ar fi și în aceste condiții de… 215.9%.

Din aceste date se poate observa revenirea regiunii Vest ca pol de dezvoltare, disparitățile urmând să crească pentru Estul și Sudul țării, și chiar față de Centru, care va avansa într-un ritm mai lent.

***

(Citiți și: ”De la PIB/capita la salariul mediu net – o fotografie pe județe: fenomene salariale și mitologii regionale”)

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: