Centrele din Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti destinate așa-numiților mari arși, adică persoane cu arsuri pe o suprafață mare a corupului, vor fi terminate în 2025, adică la 10 ani după incendiul de la Club Colectiv. Ele vor totaliza cel mult 60 de paturi, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Lucrările au fost demarate doar la două dintre aceste spitale, a mai spus ministrul, luni, la împlinirea a opt ani de la incendiul din Club Colectiv, din cauza căruia au murit 65 de persoane.
„La Timişoara, proiectul este avansat, se construieşte, a început construcţia şi la Spitalul Grigore Alexandrescu, cel de-al doilea centru de arşi, şi sperăm ca, până la sfârşitul acestui an, să înceapă efectiv lucrările şi la Târgu Mureş. Practic, în aceşti doi ani de mandat, am repornit proiecte care păreau abandonate şi lucrurile se desfăşoară în mod evident – cele trei noi centre de arşi vor fi gata în anul 2025”, a declarat Rafila, care a participat la un eveniment dedicat luptei împotriva accidentului vascular cerebral găzduit de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
Când cele trei centre vor funcționa, România va avea 50 – 60 de paturi pentru tratarea persoanelor arse, a mai spus ministrul Rafila, fără să explice câte dintre ele vor fi pentru marii arși:
„Nu cred că există un standard. Vă spun că mai mărim capacitatea acum să ajungem până la cel puţin 50 – 60 de paturi demaraj la sfârşitul acestor trei proiecte. Există şi paturi de nivel intermediar nu numai paturile pentru mari arşi, pentru că pacienţii ulterior au nevoie de îngrijiri suplimentare. Cred că nici o ţară din lume nu are un număr suficient de mare încât în cazul unei catastrofe, unei tragedii să poate să trateze toţi pacienţii. Important este însă să putem să gestionăm activitatea curentă, dar trebuie să facem şi o educaţie şi o informare a populaţiei încât riscurile apariţiei unor astfel de accidente să fie cât mai mici. Nu există nicăieri o posibilitate să ai centru de mari arşi. Toată lumea speră să aibă un centru cu sute de paturi, în care oamenii de acolo să aştepte să se întâmple ceva. Nu, nu aşa funcţionează lucrurile. Trebuie să existe şi posibilitatea rotirii personalului, adică chirurgii plasticieni să poată să îşi facă activitatea curentă şi, periodic, să asigure şi funcţionarea acestor centre. Cel puţin modelul pe care eu l-am văzut în Franţa şi am fost special acolo încât să văd cum se lucrează şi mi-a părut bine că erau acolo şi colegi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, care fac training, periodic, în acest centru”, a menţionat Rafila.
Atac la adresa fostului ministru al Sănătății Nicolăescu (fost PNL), acum viceguvernator BNR
Cele trei centre se vor realiza „cu adevărat”, a mai spus Rafila, care l-a criticat pe Eugen Nicolăescu, fost minsitru al Sănătății între 2012 și 2014, care este viceguvernator al BNR din 2017.
„Am găsit proiectele pentru trei centre abandonate şi am făcut în aşa fel încât, cu sprijinul Guvernului, categoric, această activitate să fie reluată şi nu numai să fie reluată şi centrele să se facă cu adevărat. Ştiţi că, de-a lungul timpului, au existat tot felul de propuneri, iniţiative… De exemplu, domnul Eugen Nicolăescu a lansat proiecte pentru opt spitale regionale. Noi construim trei, dar le şi facem. Vedeţi, asta este diferenţa între a lansa diverse cifre în spaţiul public şi de a nu finaliza nimic şi cei care lucrează şi care fac lucrurile să se întâmple. Mă bucur că proiectele spitalelor regionale avansează şi sper ca, până la sfârşitul acestui an, să avem operaţional între şantierele pe care se lucrează efectiv cel de la Iaşi”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
****