fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Situația bugetară cu care a intrat România în criza Covid-19

Intrarea în criza COVID ne-a prins într-un moment nefast cu execuția bugetară, tocmai când încercam să reechilibrăm economia dinspre consum spre investiții, dar pe un… Mai mult

29.03.2020

Analiză

Datoria guvernamentală a crescut cu 46% din 2015 încoace

Datoria administrației publice conform metodologiei UE (datoria guvernamentală) a României a fost la finalul lunii ianuarie 2020 de circa 392 miliarde lei sau 37,2% din… Mai mult

26.03.2020

La obiect

Sistemul medical intră în carantină mai repede decât pacienții: sute de cadre medicale sunt contaminate, echipamentul de protecție e insuficient și vine prea târziu

Sute de cadre medicale au fost contaminate cu Covid-19 si au fost izolate la domiciliu, iar unele spitale au intrat în carantină in corpore –… Mai mult

25.03.2020

Chestiunea

Tabelul cu care a intrat România în criza Covid-19: Topul destinațiilor de export și țările din care facem cele mai multe importuri

România a intrat în criza Covid-19 cu una din cele mai nefericite situații privind balanța comercială și e greu de crezut că politicile economice ar… Mai mult

25.03.2020

Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA: 50 de morți, 53 de răniți au fost spitalizați

de Iulian Soare 12.6.2016

atac club orlando

UPDATE: Statul Islamic a revendicat atentatul, însă FBI este foarte precaut în a se pronunța. Deocamdată nu există nicio dovadă privind eventuale legături între autorul atacului și celule teroriste.

***

Informația de bază :

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și 53 au fost rănite, în timpul unui atac armat care a avut loc, duminică, într-un club din orașul Orlando, statul Florida, SUA.

În clubul de noapte s-ar fi aflat, în momentul atacului, aproximativ 230 de persoane.

Atacatorul este Omar Mateen (29 de ani), din Port St. Lucie, și a fost ucis în schimbul de focuri care a urmat intervenției trupelor de poliție.

Omar Mateen a deschis focul în jurul orei 02.00, după care a ieșit din club pentru o scurtă perioadă. Când a revenit a luat 30 de ostatici.

Apelul la serviciul de urgență a fost făcut de persoane care se ascunseseră la baie și au anunțat că în interiorul s-au auzit cel puțin 40 de focuri de armă.

Polițiștii au declarat că incidentul este considerat un act de terorism intern, atacatorul având simpatii islamiste.

Atacul, au mai spus polițiștii, ar fi fost bine pregătit și organizat, dar nu se știe dacă teroristul era un “lup singuratic” sau face parte dintr-o celulă teroristă.

Tatăl lui Omar Mateen este cetățean american născut în Afganistan și a declarat că fiul său a fost furios după ce a văzut doi bărbați sărutându-se.

Poliția a luat cu asalt clubul la ora 05.00 și, în schimbul de focuri ce a urmat, atacatorul a fost ucis.

Cel mai sângeros atac armat din istoria SUA

Este cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, potrivit presei americane și el va avea, probabil, efect asupra campaniei pentru prezidențiale, oferindu-i argumente candidatului republican, Donald Trump, care are un discurs antiimigrație.

Pe de altă parte, incidentul readuce în dezbatere proiectul președitelui Barack Obama de a limita vânzările de arme de foc.

“Știm că nu putem opri orice act de violență”, a spus Barack Obama în ianuarie, în primul discurs din acest an.  “Dar ce se întâmplă dacă am încerca să oprim măcar unul? Dacă Congresul face ceva, orice, pentru a ne proteja copiii de actele de violență în care sunt folosite arme?”

El și-a recunoscut incapacitatea de a câștiga sprijinul Congresului pentru ceea ce el a numit “o lege de bun simț privind armele” și a declarat că aceasta este cea mai mare frustrare a mandatelor sale de președinte.

Barack Obama a anunţat atunci că-şi va folosi puterea de reglementare pentru a-şi impune ideile pe acest subiect, în acest ultim an de mandat la Casa Albă.

Cronologia celor mai sângeroase atacuri armate din istoria SUA

16 Aprilie, 2007 – Virginia Tech – 32 de persoane au murit după ce studentul Seung-hui Cho a deschis focul în campus. Atacatorul s-a sinucis.

14 Decembrie , 2012 – o Școală din Newtown, Connecticut – 27 de morți, inclusiv Adam Lanza, atacatorul.

16 Octombrie, 1991 – Killeen, Texas – George Jo Hennard a intrat cu camioneta într-o cafenea și apoi a deschis focul. A ucis 22 de persoane înainte de a-și lua viața.

18 iulie, 1984 – San Ysidro, California – 21 de morți la un McDonald’s. Atacatorul, un bodyguard șomer – James Oliver Huberty, care a fost ucis de un trăgător al poliției.

2 December, 2015 – San Bernardino – 14 de victime decedate, Syed Farook și soția sa, Tashfeen Malik, au fost împușcați de poliție în schimbul de focuri.

5 Noiembrie, 2009 – Fort Hood, Texas, maiorul Nidal Malik Hasan, psihiatru militar, a ucis 13 persoane.

3 Aprilie, 2009 – Centru de imigrație Binghampton, din statul New York, a fost atacat de  Jiverly Voong, care a ucis prin împușcare 13 persoane.

20 Aprilie, 1999 – Liceul Columbine – Elevii Eric Harris și Dylan Klebold au omorât 13 persoane înainte de a se sinucide.

20 Iulie, 2012 – Un cinematograf din Colorado – 12 persoane ucise de James Holmes.

16 Septembrie, 2013 – Washington Navy Yard – Aaron Alexis, un contractor al Marinei, a împușcat mortal 12 persoane.

18 Iunie, 2015 – La o întrunire religioasă din Charleston, Dylann Roof a început să tragă și a ucis nouă persoane.

UPDATE: Mir Seddique, tatăl lui Omar Mateen, a declarat la NBC News că incidentul “nu are nicio legătură cu religia.”

El a povestit că fiul său și-a pierdut cumpătul recent, când a văzut doi bărbați sărutându-se și îmbrățișându-se în Miami. Mir Seddique este convins că acesta este motivul masacrului din clubul Oulse, care este un club LGBT.

omar mateenUPDATE: Potrivit NBC, Omar Mateen (foto), ar fi sunat la 911 înainte de a declanșa focul și și-a declarat loialitatea față de liderul ISIS.

UPDATE: Donald Trump a avut câteva mesaje pe Twitter, deja speculând incidentul în folosul viitoarelor alegeri prezidențiale.

Într-unul dintre mesaje, el spune: „Apreciez felicitările pentru că am avut dreptate în privința terorismului radical silamic. Nu vreau felicitări, vreau să fim duri și vigilenți. Trebuie să fim deștepți!”

UPDATE: La centrele de sânge din Orlando s-au format cozi de sute de persoane care vor să doneze sânge pentru cei 53 de răniți internați.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.6.2016

Un raspuns

  1. cornaciu denisa
    13.6.2016, 12:35 pm

    Terorismul ramane o problema globala deoarece acest conflict nu poate fi stopat oricat de mult s ar dori acest lucru.Omenirea se confrunta din ce in ce mai des,cu o multitudine de actiuni teroriste,unele,dupa cum vedem de o violenta inimaginabila.Nici o experienta sau ideologie nu a putut sa fie comparata cu forta morala pe care islamul o insufla luptatorilor sai,ei fiind capabili sa suporte varsarea de sange,omorul,privatiunile si tratamentul injositor la care ar putea fi expus de catre inamic,totul pentru Allah.

Lăsați un comentariu


Stiri

Ordonanța militară 7: Țăndărei intră în carantină; se autorizează zborurile charter ce duc în străinătate lucrători sezonieri

Vladimir Ionescu

Autoritățile au stabilit sâmbătă, prin Ordonanța militară nr. 7, intrarea în carantină a localității Țăndărei. De asemenea, au fost introduse noi măsuri vizând fluidizarea transportului… Mai mult

Stiri

Cei care vor veni în țară începând de duminică își vor petrece Paștele în carantină – premierul Ludovic Orban

Vladimir Ionescu

“Toți cei care vor veni începând de mâine nu își vor petrece Paștele în condiții normale, vor fi obligați să stea în carantină”, a declarat… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor: IMM-urile şi microîntreprinderile vor beneficia de granturi pentru plata dobânzilor şi comisioanelor în limita a 800.000 de euro fiecare

Vladimir Ionescu

Firmele mici şi mijlocii, precum şi microîntreprinderile care vor accesa linii de credite şi împrumuturi pentru investiţii cu garanţii de stat vor beneficia de granturi… Mai mult

Stiri

Dacă statele se grăbesc să ridice restricțiile, virusul se va reactiva, impactul economic se poate agrava și prelungi – avertisment OMS

Iulian Soare

Dacă statele se grăbesc să ridice restricţiile impuse pentru combaterea răspândirii Covid – 19, virusul s-ar putea reactiva, iar impactul economic ar putea fi mai… Mai mult

Stiri

Județul Galați – toți locuitorii sunt obligați să poarte măști când ies din casă

Vladimir Ionescu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile… Mai mult

Europa

Elveția pregătește obligativitatea companiilor de-a fabrica produse medicale

Iulian Soare

Guvernul elveţian şi-a sporit vineri prerogativele pentru a putea obliga companiile să-şi crească producţia de materiale medicale esenţiale în combaterea pandemiei de coronavirus, precum medicamente… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, sâmbătă, 4 aprilie: 430 cazuri noi, 141 decese și 329 persoane vindecate

Vladimir Ionescu

Un număr de 430 de pacienți au fost confirmați ca infectați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, după ce numărul de testări a… Mai mult