Aproximativ 30% din respondenții unui sondaj realizat de Avangarde au exprimat o intenție fermă de a se vaccina împotriva noului coronavirus, pondere identică celei înregistrate în studiul din urmă cu o lună.
Se observă însă o creștere cu patru puncte procentuale a românilor care se opun categoric acestei imunizări – 29% din intervievați, în sondajul realizat în perioada 10-20 decembrie, comparativ cu 25%, în intervalul 15-17 noiembrie.
Într-un alt sondaj, realizat în septembrie – octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, 38% din intervievați declarau că nu se vor vaccina.
(Citiți și: „38,6% din români nu intenționează să se vaccineze împotriva Covid – Barometrul de Sănătate Publică”)
Revenind la sondajul Avangarde:
- 29% din intervievați se declară indeciși
- 10% nu pot aprecia
- 2% nu știu sau nu răspund.
Poziția față de vaccinare, în general:
- 38%, semnificativ mai mulți decât în cazul imunizării împotriva SARS-CoV-2, se declară pro-vaccinare
- 20% sunt din principiu împotriva vaccinării
- 25% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați
- 17% nu știu sau nu răspund.
Alte concluzii ale celui mai recent sondaj Avangarde:
- 47% din români se declară îngrijorați, iar 16% foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus
- 72% din respondenți consideră că bisericile nu ar trebui închise de Crăciun și 17% cred că nu ar trebui
- 70% nu sunt de acord cu o nouă carantină generală și doar 16 % ar aproba măsura
- 11% spun că au avut cel puțin o rudă de gradul I (soț, părinte, copil) infectat cu Covid-19, 50% spun că nu știu sau nu răspund la această întrebare, iar 39% declară că nu au exista astfel de îmbolnăviri în familie.
- 51% sunt convinși că politicul și instituțiile statului sunt vinovate pentru numărul mare de COVID 19.
Primul lot de vaccinuri anti-Covid sosește în România pe 26 decembrie
Prima tranșă de vaccinuri anti-Covid va ajunge în România în data de 26 decembrie, a anunțat marți Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19.
România va primi a doua zi de Crăciun 10.000 de doze, fiind vorba despre un volum simbolic repartizat în fiecare stat membru, după care în ianuarie sunt programate pentru preluare alte 600.000 de doze.
România are nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane (adică 21,4 milioane de doze) pentru a ajunge la imunizarea colectivă. Până acum, Guvernul a plătit 12 milioane de euro pentru dozele ce urmează să fie furnizate.