Norvegia intenționează să naționalizeze rețeaua de transport gaze când majoritatea consesiunilor vor expira în 2028, a anunțat vineri Ministerul norvegian al Petrolului și Energiei, scopul declarat fiind de a prelua integral controlul asupra infrastructurii cheie a țării.
După sistarea fluxurilor de gaze rusești, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, pe care le transport printr-o rețea de conducte în lungime totală de 9.000 km.
Ministerul a anunțat vineri că va trimite câte o scrisoare concesionarilor „prin care îi anunță că statul intenționează să facă uz de dreptul de le prelua în administrare la sfârșitul perioadei de licență”.
„Statul dorește să treacă în proprietate publică partea esențială a sistemului norvegian de transport al gazelor”, se spune în comunicat, fără a oferi explicații cu privier la motivație.
Statul norvegian este un actor activ în economia națională fiind principalul acționar al celei mai mari bănci din țară, DNB, al operatorului de telecomunicații Telenor și al companiei petroliere Equinor, printre altele.
Rețeaua de gazoducte este deținută de Gassled, un parteneriat înființat în 2003 de companiile petroliere care produceau gaze la exploatările offshore din Marea Nordului la acea vreme. Rețeua de gazoducte este estimată la mai multe miliarde de euro.
Unul dintre acționarii lui Gassled a declarat pentru Reuters că a fost „surprins” de decizia guvernului norvegian.
„Politica exploatării hidrocarburilor în Norvegia s-a bazat pe parteneriatul public-privat, de o parte fiind companiile private și de cealaltă statul, și care a funcționat bine”, a declarat Kurt Georgsen, CEO al Silex Gas, deținută în totalitate de compania de asigurări germane, Allianz.
„Vom lucra cu guvernul pentru a găsi o soluție bună pentru transferul proprietății”, a adăugat el.
Partners Group, cu sediul în Elveția, care a achiziționat unul dintre coproprietarii Gassled, Cape Omega, pentru 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) în 2019, a declarat pentru Reuters că va lucra „constructiv” cu guvernul pentru a găsi o soluție. A refuzat să ofere detalii asupra cererilor sale.
Statul norvegian deține deja 46,7% din Gassled prin intermediul companiei de stat Petoro, în timp ce alte 5% sunt deținute de Equinor, deținută majoritar de stat.
În unele cazuri, guvernul ar putea fi nevoit să despăgubească unii dintre acționari, a spus ministerul, fără a detalia.
Opoziție
Un partid de opoziție a pus la îndoială rațiunea deciziei guvernului. „Nu văd niciun motiv pentru a naționaliza aceste conducte”, a declarat pentru Reuters Terje Halleland, purtătorul de cuvânt al Partidului pentru Progres, de dreapta. „Statul deține deja controlul asupra Gassled, iar sectorul (transportului de gaze) este puternic reglementat.”
„Cred că va avea un efect neagativ asupra investițiilor viitoare în exploatările de pe platoul continental noorvegian”, a adăugat el.
Gassled deține fabricile de procesare Kaarstoe și Kollsnes, precum și majoritatea conductelor care livrează gaz norvegian către Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Nu este docamdată clar care părți ale rețelei sunt vizate pentru a fi trecute în proprietatea statului. Ministerul Energiei nu a fost disponibil imediat pentru comentarii suplimentare.
De-a lungul timpului, companiile petroliere și-au redus, sau și-au vândut în întregime participațiile, către companii de investiții.
Pe lângă Partners Group și Allianz, un alt proprietar al Gassled este compania cu capital privat HitecVision. Nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
***