vineri

29 martie, 2024

27 martie, 2014

Autoritatea de reglementare britanică investighează cele 6 mari companii furnizoare de energie din Marea Britanie, suspectaţi că împiedică concurenţa pe piaţa din Regatul Unit, informează BBC. Este vorba despre SSE, Scottish Power, Centrica, RWE Npower, E.On şi EDF Energy, care deţin în jur de 95% din piaţa furnizorilor de energie britanică.

Autoritatea de reglementare a urmărit, timp de trei luni, cum concurează pe piaţă cele şase companii, ce cotă de piaţă au şi în ce condiţii noii intrai pe piaţă pot concura cu acestea.

Raportul întocmit nu indică o înţelegere asupra preţurilor, dar arată că ar putea există o „posibilă coordonare tacită” privind nivel şi momentul creşterii preţurilor. În plus, raportul arată că, de-a lungul timpului, nu au existat evoluţii prea mari în cotele de piaţă deţinute de cele şase companii.


Reglementatorul britanic (OFGEM) argumentează solicitarea pe care o face instituţiei care se ocupă de concurenţă (Consiliul Concurenţei britanic) să investigheze cele 6 companii prin faptul că trebuie lămurit dacvă mai există piedici pentru concurenţa efectivă. Mai ales în contextul recentelor creşteri de preţuri pentru consumatorii britanici.

Investigaţia va dura în jur de 18 luni, iar reprezentanţii companiilor conbsideră că o prelungire a perioadei de „nesiguranţă” va afecta investiţiile necesare în infrastrucutra energetică britanică, evaluate la 100 de miliarde de lire sterline.

Anunţul a venit joi, la o zi după ce unul dintre furnizori, SSE, a anunţat că îngheaţă preţurile până în 2016, o mişcare ce pune presiune asupra concurenţei, pentru a face acelaşi lucru.

Dezbateri aprinse privind preţul energiei

Sectorul energetic a fost în centrul unor intense dezbateri politice vara trecută. Liderul laburist, Ed Miliband, a promis îngheţarea preţurilor la energie pentru 20 de luni dacă laburiştii vor câştiga alegerile din 2015. El a mai vorbit despre desfiinţarea reglementatorului actual, Ofgem, şi înlocuirea sa cu o nouă instituţie care să garanteze că, în final, consumatorii nu sunt înşelaţi.


Reacţia laburiştilor după raportul Ofgem nu a întârziat, ei argumentând că documentul nu arată decât că piaţa energetică britanică este disfuncţională.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: