27 august, 2016

armataLiderii Cehiei și ai Ungariei afirmă că este nevoie de ”o armată comună a Uniunii Europene” pentru a spori securitatea continentului.

Potrivit BBC, pe fondul unei nemulțumiri comune față de atitudinea Germaniei, care sprijină primirea de migranți musulmani din afara Europei, premierii Viktor Orban (Ungaria) și Bohuslav Sobotka (Cehia) au avut consultări înaintea unei întâlniri la Varșovia cu cancelarul german Angela Merkel.

Premierul ungar a afirmat ulterior că Europa ”trebuie să acorde prioritate chestiunilor legate de securitate, deci ar fi momentul să înceapă constituirea unei armate europene”.


Premierul ceh a recunoscut că o armată europeană nu este ușor de constituit, dar a făcut apel la începerea fdiscuțiilor oficiale pe acest subiect.

Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia își coordonează inițiativele de politică externă msub umbrela ”Grupului Vișegrad”.

Guvernul Marii Britanii s-a opus constant în trecut acestei inițiative care nu se înscrie în planurile de viitor ale NATO. Uniunea Europeană deține capabilități comune de apărare, care nu au fost niciodată testate în confruntări.

Ideea unei armate comune a UE a fost lansată anul trecut de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu argumentul că o asemenea structură ar conferi Europei ”mușchii”

Planuri post-Brexit


Slovacia va găzdui un summit informal al UE pe 16 septembrie, unde se va discuta viitorul unei Uniuni din care Marea Britanie nu va mai face parte.

Ca urmare a votului din 23 iunie de ieșire din UE, niciun oficial britanic nu a fost invitat la acest summit.

”Brexit-ul nu este un eveniment oarecare ci este un moment de răscruce în istoria UE, deci trebuie să găsim un răspuns pe măsură”, afirmă Angela Merkel despre acest summit.

Germania, afirmă BBC, dorește ca statele Vișegrad să contribuie semnificativ la găzduirea refugiaților proveniți din zone de conflict, în special din Siria, Iraq și Eritreea, dar cele 4 state ale grupului se opun constant cotelor obligatorii stabilite de UE. Germania a primit în 2015 peste 1 milion de refugiați.

Migrația și răspunsul ungar

migratieUngaria și Slovacia au dat în judecată Comisia Europeană, la Curtea Europeană de Justiție, susținând ilegalitatea cotelor obligatorii de distribuire a migranților.

Ungaria organizează pe 2 octombrie un referendum național cu scopul de a demonstra că în această țară există o opoziție majoritară față de decizia Comisiei Europene în materia politicilor pe migrație.

Până la aflarea rezultatelor acestui referendum, Viktor Orban a anunțat, vineri, că un al doilea gard, mai înalt și mai bine apărat, va fi ridicat la granița de sud cu Serbia, cu scopul de a opri orice val de migrație care ar putea apărea în viitor pe ruta Balcanilor.

Corespondentul BBC la Budapesta a transmis că Ungaria permite zilnic intrarea pe teritoriul său a cel mult 30 de persoane.

Migranții  trăiesc în condiții precare, în tabere improvizate localizate în apropierea celor 2 puncte de tranzit amenajate  în gardul existent, așteptând, pe liste, ziua în care vor intra în lotul de 30 căruia i se permite accesul pe teritoriul unguresc.

În aceste condiții, BBC semnalează constituirea de rețele de trafic de persoane, care oferă mită polițiștilor din Ungaria și Serbia pentru a intoduce ilegal migranți în Spațiul Schengen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: