22 octombrie, 2017

Miliardarul Andrej Babis (centru), viitorul premier al Cehiei

Mișcarea populistă ANO (DA, în cehă), condusă de miliardarul Andrej Babis, supranumit „Trump al Cehiei”, a câștigat detașat alegerile parlamentare, cu 29,7% din voturi, adică 78 de mandate din cele 200 existente în camera inferioară.

În 2013, formațiunea a obținut 18,65% din voturi, miliardarul Babis (63 ani), al doilea cel mai bogat om din Cehia, devenind ministru al Finanțelor și vicepremier în guvernul lui Bohuslav Sobotka. A fost demis în mai anul acesta, din cauza unui conflict cu premierul social-democrat Bohuslav Sobotka, care l-a suspectat de posibile fraude fiscale și conflicte de interese.

Pe următoarele trei locuri se află, aproape la egalitate:

  • ODS (democrații de centru-dreapta, eurosceptici) — 11,3%, 25 de mandate
  • Partidul Piraților (formațiune antisistem) — 10,8%, 22 de mandate, intră pentru prima oară în Parlament
  • SPD (un partid de extremă dreapta, antiimigrație și anti-UE) — 10,6%, 22 de mandate.

Partidul Social-Democrat CSSD, al premierului în exercițiu Bohuslav Sobotka, a suferit o înfrângere dură, onținând numai 7,3% din voturi, adică 15 mandate.

Patru alte partide au mai trecut pragul electoral de 5%:

  • Partidul Comunist KSCM, nostalgic al fostului regim totalitar, — 7,8%, 15 mandate
  • creștin-democrații KDU-CSL — 5,8%, 10 mandate
  • două mici partide de centru – TOP 09 și STAN – cu câte 7 și, respectiv, 6 mandate.

Prezența la vot a fost de aproape  61%.

Andrej Babis, care va deveni premier, are o avere de 3,49 de miliarde de euro, ceea ce-l face mai bogat decât Donald Trump (3,1 miliarde de euro).


Deși acuzat de aversari ca fiind implicat în cazuri de corupție, el și-a construit întreaga campanie pe combaterea acestei fenomen, cerându-le alegătorilor săi să profite de „ultima șansă” pentru a învinge „hidra perfidă a corupției care înăbușă țara”.

Babis refuză cu obstinație adoptarea euro, o monedă pe care o consideră „în faliment” și respinge cotele obligatorii de redistribuire a imigranților.

Nu propune însă un Cexit (ieșirea Cehiei din Uniunea Europeană), ci spune că susține reformarea UE în vederea încurajării liberei circulații a capitalului, mărfurilor, mâinii de lucru și serviciilor.

Susținătorii lui Babis îi apreciază promisiunile de „administrare a statului ca pe o întreprindere familială”, deși i se reproșează că – aflat la putere – ar fi extins avantajele fiscale pentru biocarburanți, măsură benefică pentru conglomeratul său de societăți Agrofert.

 

De la începutul lunii octombrie, el este obiectul unei inculpări pentru fraudarea fondurilor europene cu 2 milioane de euro, bani cu care a finanțat construirea în 2007 a fermei sale „Cuib de lebădă”, împreună cu un complex hotelier.

De asemenea, Curtea Constituțională slovacă a făcut să apară suspiciuni ale colaborării sale înainte de 1989 cu poliția secretă comunistă StB. „Nu există nicio probă, nu am semnat nimic, nu am colaborat cu poliția secretă”, spune Babis. Acuzația urmează să constituie obiectul unei noi anchete.

După anunțarea exit pollurilor, Andrej Babis nu a oferit vreun indiciu privind componenţa unei coaliţii sau a guvernului, declarând că a propus negocieri tuturor partidelor intrate în parlament şi aşteaptă reacţia acestora.

Operaţiunea este delicată, notează AFP, în contextul unei camere împărţite între nouă partide. Două dintre acestea, ODS (dreapta eurosceptică) şi KDU-CSL (creştin-democrat) au anunţat imediat că nu vor negocia cu Babis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: